Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić: Isus daje primjer vjernicima kako se odnositi prema migrantima

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je 14. veljače misu u župi sv. Ćirila i Metoda na Sušaku kojom je ova riječka župa proslavila blagdan svojih zaštitnika, svetaca koje slavi cijela Europa.

Nadahnut njihovim evangelizacijskim poslanjem među slavenskim narodima u tadašnjem Rimskom carstvu nadbiskup je u propovijedi kao goruću temu istaknuo nužnost kršćanskog odnosa prema migrantima, pripadnicima drugih naroda koje dolaze na tlo Europe. „Isus nas poziva da prema migrantima usvojimo njegov način odnosa prema svima koji su isključeni, bilo iz Crkve bilo iz društva, koji se iz bilo kojeg razloga osjećaju marginaliziranima. A primjer za to su nam i sveci zaštitnici ove župe koji su Krista naviještali novim narodima koji su tada počeli naseljavati Europu, među kojima je bio i naš narod. Za razliku od drugih misionara koji su smatrali da oni koji žele biti dio Carstva moraju prihvatiti rimsku kulturu i jezik, Sveta braća unose novu logiku, logiku prihvaćanja. Naviještali su tako da su prihvaćali identitet tih novih naroda i vrednovali njihove prave vrijednosti. Upravo tako su ostavili nemjerljivu kulturnu baštinu, pismo, knjige, jezik. Zahvaljujući njima nauk Isusa Krista došao je do naših predaka, a tako i do nas.“ Nadbiskup je objasnio kako sv. Ćiril i Metod ukazuju i kršćanima danas kakav bi stav trebali zauzeti prema onima koji kucaju na vrata Europe. Citirao je papu Franju koji ističe da kada one drugačije prihvatimo otvorena srca omogućujemo im da budu to što jesu i ujedno im omogućujemo da se dogodi novi razvoj, da se u susretu stvori nešto novo, nešto još kvalitetnije.

Nadahnuće za propovijed nadbiskup je pronašao u pročitanom Evanđelju u kojemu Isus ozdravlja gubavca. „Susret gubavca s Isusom i Isusa s gubavcem pred nas kršćane stavlja dvostruki zahtjev. Prvi zahtjev je da i mi s gubavcem, s povjerenjem, bez obzira na to što nam drugi govore ili otpor koji u sebi osjećamo, priđemo Isusu. Drugi je zahtjev da usvojimo Isusov način odnosa prema gubavcu, a to znači prema onima koji su isključeni iz društva. I danas Isus s ganućem želi susresti gubavca – kojega ne smijemo razumjeti u pogrdnom smislu – kako bi ga dotaknuo i ozdravio. To je ono što mu danas možemo i moramo omogućiti mi kršćani, mi Crkva. On koji u svojoj bezgraničnoj ljubavi ide ususret svakoj osobi, bez iznimke, po nama želi nastaviti prilaziti svakom čovjeku.“

Nadbiskup je svima koji su u braku čestitao Dan braka koji se slavi druge nedjelje u veljači, kao i Dan zaljubljenih na Valentinovo.

Na misi je sudjelovao ograničen broj vjernika te nekoliko svećenika iz obližnjeg svećeničkog doma među kojima i ravnatelj mons. Nikola Uravić. Župnik Siniša Vujčić zahvalio je nadbiskupu koadjutoru na njegovom prvom posjetu ovoj župi, a riječi dobrodošlice uputila je i predstavnica župljana te su mu uručili prigodni poklon.