Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić pohodio Župu Ičiće

Ičići (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio je na spomendan sv. Ivana od Boga, u utorak 8. ožujka, Župu Ičiće i u kapeli Sv. Ivana od Boga slavio misu u zajedništvu s upraviteljem Župe vlč. Perom Ljubičićem i generalnim vikarom vlč. Marijom Tomljanovićem.

U homiliji je istaknuo važnost molitve koja je, uz post i djela milosrđa, treća praksa korizmenog vremena. U evanđeoskom ulomku toga dana Isus nam nudi molitvu „Oče naš“ koja poručuje što bismo u molitvi trebali imati – kraljevstvo Božje, rekao je mons. Uzinić. To znači unošenje u naš svijet logike blaženstava i usklađivanje s Božjom voljom, osobito u odnosu s drugima kroz opraštanje. S tim u vezi, nadbiskup je poručio da Bog za svakoga od nas ima ‘riječ’. „Svatko je od Boga poslan ovome svijetu, bez obzira na naša zvanja i zanimanja. Svatko ima Božju misiju i Bog na svakoga računa. Očekuje da usklađeni s tom Njegovom voljom, ostvarimo poslanje koje On ima s nama“, rekao je mons. Uzinić.

Govoreći o životu svetog Ivana od Boga, kazao je kako je taj svetac imao problema u pronalaženju svoga zvanja. Kao dijete, pobjegao je od kuće i kroz život mijenjao poslove. Tek u četrdesetoj godini života, potaknut jednom propovijedi, doživio je obraćenje, ali još uvijek nije otkrio svoje zvanje. U kontekstu pronalaska zvanja, nadbiskup je povukao paralelu s Ivom i Martom Robić koji su privatnu kuću ostavili u nasljedstvo Riječkoj nadbiskupiji i koja je prenamijenjena u kapelu posvećenu sv. Ivanu do Boga. Mnogi ih zbog toga nisu razumjeli, a takav je bio Ivan od Boga koji je sve dao siromasima. Ivana su zbog toga smjestili u instituciju u kojoj su smještali sve one koji nisu bili prikladni društvu. U toj situaciji potpune odbačenosti i isključenosti otkrio je svoj poziv. Ti odbačeni ljudi postali su njegovo poslanje o kojima je brinuo, kao i njihovom dostojanstvu. Sveti Ivan od Boga dao je novi smjer psihijatriji svoga vremena što se nastavilo i u današnje vrijeme, rekao je mons. Uzinić. Govorio je drugima: „Činite dobro, braćo!“. U tome je prepoznao svoje poslanje i zato svatko treba prepoznati koji je njegov poziv, a osobiti mladi.

U tom kontekstu i molitvi za zvanja, poručio je da nisu u krizi samo duhovna zvanja, nego sva zvanja. U krizi je život u onome: ‘Činite dobro braćo i sestre’. Sve više na život se gleda kao nekakvu avanturu, lutanje, skrb za osobne interese. Brakovi se sve kasnije sklapaju, biraju poslovi i zvanja u kojima čovjek gleda samo financijska korist. Danas je problem otkrivanja na što nas Bog poziva i odazivanja tom pozivu. A Bog nas uvijek zove činiti dobro.

Za otkrivanje poziva važna je molitva, istaknuo je nadbiskup u nastavku dodajući kako smo pozvani, uz osobne pozive, na općeniti koji je upućen svima. To je poziv kojega je sv. Ivan od Boga ostvario – poziv na svetost. Svi smo na to s različitom odgovornošću pozvani. ‘Činite dobro, braćo i sestre’, znači pretvoriti taj poziv u konkretna djela. Upozorio je da jedini i istinski promašaj jest ne postati ‘svet’. Sve drugo može se ispraviti, ali ne postati svet jest istinski promašaj. Svet se ne postaje ‘sutra’ ili onda kada smo uzdignuti kao ‘kipovi u vitrinama’, nego danas u svakodnevnim okolnostima i obvezama.

Svetom Ivanu od Boga dugo je trebalo prepoznati svoj poziv. On nam je primjer ne odustati i moliti Boga, na način kako nas uči molitva „Oče naš“, otkriti naš poziv i odgovoriti na njega čineći ono što je Božja volja – činiti dobro, zaključio je mons. Uzinić.