Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić predvodio svečanu misu proštenja Majci Božjoj od Utjehe u Trošmariji

Trošmarija (IKA)

Riječki nadbiskup i koadjutor Mate Uzinić predslavio je svečanu misu ovogodišnjeg, 229. po redu, proštenja Majci Božjoj od Utjehe u Trošmariji, Župi Ogulinskog dekanata koje se održava svake godine u subotu nakon blagdana sv. Petra i Pavla.

Koncelebrirala su devetorica svećenika među kojima domaćin, čuvar svetišta i župnik Trošmarije, Lešća na Dobri i Lipe na Dobri don Željko Kuten, zatim generalni vikar Riječke nadbiskupije i rektor katedrale sv. Vida Mario Tomljanović, župnik Kostrene i profesor na Teologiji u Rijeci Ivan Stošić, župnik Župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Nikola Prša i župni vikar Bruno Lovaković, župnik Generalskog Stola i Bresta Mrežničkog Mario Kralj, župnik Bosiljeva Josip Priselec, te umirovljeni svećenik fra Petar Grubišić.

Proštenje se u Trošmariji održalo prvi puta održalo davne 1793. godine kada je tadašnji papa Pio VI. svetištu u Trošmariji dao bulu kojom se hodočasnicima odobrava oprost.

Svečanost je počela pobožnošću križnog puta od župne crkve do spilje u kojoj se nalazi kip Majke Božje Lurdske, gdje je u nastavku proštenje nastavljeno misom, a završeno pjevanjem litanija BDM u župnoj crkvi. Liturgijskom glazbom misu je uzveličao združeni zbor župa Trošmarije i Lešća na Dobri uz vodstvo i orguljsku pratnju Ivana Rendulića.

Nadbiskup Uzinić na početku je istaknuo da je njegov dolazak u trošmarijsko proštenište dio crkvenog nasljeđa, jer je Trošmarija prije pripadala Riječko-senjskoj nadbiskupiji, a i nekadašnji župnik Trošmarije je kasnije postao Riječko-senjski nadbiskup Josip Pavlišić. Nadbiskup Uzinić je u svojoj homiliji pojasnio značaj Marijina Pohoda Elizabeti i njenog pozdrava „Mir vama ili šalom“.

„Marijin pohod Elizabeti i njen pozdrav šalom više je od običnog pozdrava, to je blagoslov i želja za ostvarenjem mesijanskih očekivanja. Marija sa sobom nosi utjehu, Isusa u utrobi te je svojevrsni ‘hodajući tabernakul’ ili ‘novozavjetni kovčeg zavjeta’. Marija je prohodala 150 km do Elizabete kao i neki od vas danas zbog unutarnje osjetljivosti za bližnjega. Marija koja je doživjela osobno iskustvo s Bogom je pokazala da nije duhovno ohola i da to želi podijeliti s drugima. Ono što Bog čini Mariji, ona bi željela činiti drugima. Tada dolazi do susreta dva još nerođena dječaka, pri čemu Ivan u majčinoj utrobi pleše na Isusovu prisutnost. To bi trebalo biti i naše kršćansko obilježje da nosimo Isusa drugima na njihovu radost.“

Nadbiskup Uzinić je zatim poručio vjernicima da ne budu žalosni kršćani. „Svi dokumenti pape Franje imaju radosna obilježja ‘Evangelii gaudium’, ‘Amoris laetitia’. Zapitajmo se jesmo li mi danas radosni? Nemojmo biti žalosni kršćani, uz pomoć Blažene Djevice Marije imamo dar od Boga. Možemo biti blaženi ako vjerujemo. Kao Marija možemo slušati i čuvati Božju riječ, poput nje koja je kroz povijest Crkve donosila utjehu. Pozvani smo nasljedovati Mariju da svijet postane boljim, jer smo mi dionici tog i takvog svijeta,“ zaključio je propovjednik.

U ime župljana pozdravne riječi nadbiskupu je uputio Ivan Matešić, a nadbiskupu je uručen i prigodan dan, domaći proizvodi.

Ovogodišnje proštenje okupilo je oko tisuću hodočasnika od kojih su neki tradicionalno, kao tridesetak župljana iz Ogulina pod vodstvom župnog vikara vlč. Brune Lovakovića hodočastili do Trošmarije. Osim toga Likovno društvo Frankopan je organiziralo u Trošmariji kod Zvonka Bartolovića prodajnu izložbu sa sakralnim motivima te radionicu za djecu.