Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić na proslavi sv. Antuna u Beogradu

Beograd (IKA)

Večernju misu u ponedjeljak 13. lipnja na svetkovinu sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika župe i samostana Sv. Ante u Beogradu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić u zajedništvu s beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

U suslavlju su bili župnik fra Ilija Alandžak i svećenici Beogradskog dekanata. Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve, arhimandrit Kleopa Stefanović, prof. Vladimir Vukašinović te sveštenici Mihajlo i Gavrilo, kao i Gavrilo Grban iz Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, predstavnici veleposlanstava, predstavnici vojske i policije Republike Srbije, Nenad Periš, mnoštvo vjernika i hodočasnika iz cijeloga Grada Beograda.

Župnik fra Ilija uputio je pozdrav predvoditelju slavlja nadbiskupu Vukšiću, domaćem nadbiskupu Hočevaru, koji je predvodio misno slavlje prethodnoga dana i toga dana te otvorio 13 utoraka, koji su bili posvećeni temi 60-te obljetnice Drugog vatikanskog sabora, kao i svim predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve, predstavnicima veleposlanstava, vojske i policije, g. Gavrilu, g. Perišu i svim hodočasnicima i vjernicima.

U uvodu u misno slavlje nadbiskup Vukšić je uputio pozdrav nadbiskupu Hočevaru i svim nazočnima te potaknuo sve da sudjeluju „u Božjoj milosti koja je izvor čovjekovog spasenja“. Nadbiskup Vukšić je u propovijedi istaknuo da misa predstavlja čin osobne izgradnje, ponajprije ljudske, a onda i vjerničke. „Isus Krist,  odlazeći s ovoga svijeta, nije prestao biti nazočan u svijetu, a svoju nazočnost ostvaruje po riječi (logos), riječi koja je sadržana u Knjizi spasenja, evanđelju, a koja se naviješta preko njegovih službenika. Osim riječi Isus je prisutan u svijetu i po sakramentima, posebno u euharistiji koja je duhovna hrana, popudbina za vječni život“, rekao je nadbiskup Vukšić.

„Svi mi smo udovi Crkve, kako kaže sv. Pavao, zato svetost ili grešnost Crkve ovisi o nama kakvi smo mi, a sveci su našli način kako život hraniti sokom Božje svetosti. Potrebno je suobličiti se Isusu Kristu kao što je uspio sv. Ante te bio njegov svjedok i propovjednik. Kao što je on činio, premda je živio u 13. stoljeću, a i tada je bilo puno previranja i hereza u svijetu kao i danas, tako smo i mi pozvani širiti dobrotu u svijetu“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup, pojasnivši da se ovaj svetac nije ustručavao biti jasan u nauku i zagovarati jednakost svih ljudi unatoč svim različitostima.

Tumačeći nužnost obraćenja za bolji svijet, nadbiskup Vukšić je istaknuo da se prvo mora dogoditi osobno obraćenje svakog pojedinca, a tek onda očekivati „plemenito društvo“. Progovorivši o tome tko je zapravo kršćanski svetac, pojasnio je da je to osoba koja je u sebi uspjela ostvariti istine kršćanske vjere koje ustima ispovijeda. „Svetac je ostvareni kršćanin, dobro uspjela ikona Božja, zadatost Božja pretočena u stvarnost“, rekao je nadbiskup Vukšić te naglasio da je čovjek slika Božja te da ima zadatost od Boga kako da se ostvari. Pojasnio je da je Bog čovjeku dao sakrament ispovijedi da se vrati na pravi put, pogriješi li u tom nastojanju ostvarenja, a da nam sveci koji su se ostvarili mogu pomoći na tom putu.

Na kraju mise župnik fra Ilija zahvalio je u prvom redu nadbiskupu Vukšiću za duhovno bogatstvo koje je podijelio s nazočnima te u znak zahvalnosti darovao mu ikonu sv. Tome Apostola. Zahvalio je i zboru „Ars vocalis“ koji je svojom pjesmom animirao misno slavlje.

Nadbiskup Hočevar je također zahvalio nadbiskupu Vukšiću za predvođenje mise te mu je uputio zahvalu za posjetu toj župi, Gradu Beogradu koji je sjedište Beogradske nadbiskupije i Patrijaršije. Nadbiskup Hočevar je rekao da se ovom posjetom „zagrlio istok i zapad“, te da su Beograd i Sarajevo uvijek bili povezani, što će, izrazio je uvjerenje, biti istina i ubuduće te obećao podršku i molitvu za Vrhbosansku nadbiskupiju.