Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić predvodio misno slavlje u skopskoj katedrali

Skopje (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić predslavio je na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 20. studenog u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju svečano misno slavlje u suslavlju sa skopskim biskupom i strumičko-skopskim eparhom Kirom Stojanovim.

Na početku misnog slavlja riječ pozdrava i dobrodošlice uputio je biskup Stojanov. „Zadovoljstvo mi je i čast da pozdravim sve vas ovdje prisutne na ovoj euharistiji, braću svećenike, redovnice, slušatelje Radio Marije i vas braćo i sestre u Kristu. S dubokim poštovanjem po prvi puta među nama pozdravljam i našeg metropolita i predvoditelja ovog euharistijskog slavlja preuzvišenog gospodina mons. Tomu Vukšića, nadbiskupa vrhbosanskog i vojnog ordinarija. Oče nadbiskupe, s radošću vas pozdravljam uime ove naše male krajevne Crkve koja se okuplja u Skopju i koja mi je povjerena da je u ime Isusovo, u biskupskoj službi predvodim. Pozdravljam vas uime braće svećenika, redovnica, uime svih vjernika, ujedno vas pozdravljam i uime svih građana rodnog grada svete Majke Terezije, koja je na svoj način obilježila 20. stoljeće. Dolazite nam iz središta naše metropolije iz Sarajeva. Mnogo toga nas povezuje. Dobro nam došli i preko vaše prisutnosti naše zajedništvo bit će nam još dragocjenije, stoga neka je blagoslovljen vaš dolazak“, rekao je biskup Stojanov.

U propovijedi je mons. Vukšić istaknuo da je svetkovina Krista kralja blagdan Božjega kraljevstva, koje sveti pisci na nekim biblijskim stranicama tako nazivaju. „Na drugima pak je nazvano kraljevstvo nebesko. U molitvi ‘Očenaša’ obraćamo se Bogu Ocu sa željom da dođe njegovo kraljevstvo pa je ono tako i Očevo kraljevstvo. A naspram tomu, u današnjem odlomku iz Lukina evanđelja jedan od razbojnika moli Isusa, da ga se sjeti kada dođe u kraljevstvo svoje, što znači da je ono i kraljevstvo Kristovo. No, kojim god imenom ga se nazivalo, uvijek je to ista stvarnost koja je našla svoje puno ostvarenje među ljudima, kad je druga osoba Presvetoga Trojstva postala čovjek“, istaknuo je propovjednik.

„Ponegdje se umjesto naziva kraljevstvo Božje koristi izraz vladavina Božja kojim se izražava ne samo Božja prisutnost, ne samo pasivno stanje prisutnoga Boga, nego također Božje djelovanje i njegovo zanimanje za vlastita stvorenja. Isus je mnogo puta govorio o kraljevstvu Božjemu i tumačio ga slušateljima kao Božju vladavinu, ali neki tvrde da, usprkos tomu, nigdje nije na izričit način objasnio što bi ‘pojam’ kraljevstvo točno značio u njegovu govoru. No, kao što zapažaju odlični poznavatelji ovoga pitanja, ‘jedno je definirati prave pojmove o životu, a drugo je pravo živjeti. Jedno je naučiti pojam sreće, a drugo je biti sretan. I tako je jedna stvar pojmovno uobličiti kraljevstvo Božje, a druga stvar doživjeti kraljevstvo Božje, osjetiti ga, vidjeti ga i kušati. Ne smije pojmom biti određeno iskustvo nego iskustvo mora određivati pojam. Inače ne bismo od same zbrke pojmova uopće mogli stjecati nova iskustva’“, citirao je nadbiskup teologa Jürgena Moltmanna.

„Sjećamo se, na primjer, konkretnih prispodoba iz prirode: o sijaču, o sjemenu, o gorušičnom zrnu i drugih. Ali kad ih se čita i razmatra, treba uočiti da u Isusovu govoru, osim konkretne slike koju on koristi, i sama priroda postaje prispodoba koja priča o Bogu. Naime: ‘Kao što stabla u proljeće ozelene, cvijeće se pojavi i sjeme raste na poljima, tako je i kraljevstvo Božje konačno proljeće stvorenja. Počinje novi život, sva stvorenja oživljuju i donose plod. Također, očito je da su prispodobe uzete iz proljeća i ljeta, a ne iz jeseni i zime. To jest, od prirodnog tijeka ‘rađanja i umiranja’ samo je rađanje uzeto kao prispodoba za kraljevstvo Božje. Zato što kraljevstvo Božje nije ništa drugo nego novo stvaranje svih stvari za vječni život’“, rekao je nadbiskup, ponovno citirajući Moltmanna.

„Draga braćo i sestre, srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem vašemu biskupu Kiri za poziv na ovo svečano euharistijo slavlje. Vi ste plod na prastaroj grani koja lista i cvjeta na stablu Kristove Crkve. To potvrđuje i podatak, da je biskup ovih krajeva, prije 17 stoljeća, sudjelovao na prvom općem crkvenom saboru u Niceji 325. godine. Budite ponosni na to! A otada pa do danas mnogi su se Kristovi vjernici ugradili u ovaj dio njegove Crkve i nadali se vječnom spasenju. Zato molimo: svim pokojnim biskupima, svećenicima, redovnicima i ostalim vjernicima ove biskupije, kada pokucaju na vrata raja, neka Krist kralj rekne: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!’ (Mt 25,34). I sve vas neka blagoslovi kako biste uvijek bili svjedoci njegova kraljevstva, a Presveto Srce Isusovo neka učini srca naša po srcu svojemu“, rekao je nadbiskup Vukšić. Misno slavlje animirao je župni katedralni zbor pod ravnanjem Julije Nelkovske. Skopskom katedralnom župom od 4. rujna 2022. upravljaju oci isusovci Hrvatske provincije župnik p. Vinko Maslać i župni vikar p. Marjan Bešlić.