Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Zgrablić predvodio misu na svetkovinu Presvetog Srca Isusova na Voštarnici

Voštarnica (IKA)

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak, 7. lipnja u istoimenoj župi na Voštarnici u Zadru.

U propovijedi je nadbiskup Zgrablić istaknuo: „Srce Isusovo daruje se za nas, Božja ljubav se za nas razapinje i u misi ponazočuje tajna Božjeg otkupljenja koje je Krist izvršio za nas. Kroz euharistiju Krist ponovno otvara svoje srce i daruje nam ljubav – ne da to promatramo izvana, da se tome divimo samo izvanjski, nego da u to Isusovo srce uđemo. Iz Isusovog srca izlaze milosti, sakramenti krštenja i euharistije po kojima se možemo sjediniti s tim srcem, ući u Božju bît, ući u ono što Bog jest, u mjesto koje nam je Krist došao pripraviti da bismo živjeli kao radosna djeca Božja“. Vjernike je potaknuo na zahvalu i pouzdanje u Presveto Srce Isusa koji svoju ljubav izlijeva na njih i na svijet kojeg je Bog ljubavlju otkupio i spasio u sinu Isusu Kristu.

„Gospodin nas je izveo iz ropstva našeg grijeha. Božje milosrđe nam oprašta grijehe i slabosti, maknulo je od nas sve što nam priječi da Božja ljubav dođe do nas. Gospodin nas vodi za ruku, progovara nam svoju riječ, upućuje nas. Potiče nas svojom milošću, da njegova ljubav ne zaspe u našem biću“, rekao je nadbiskup. Nazočnima je kazao kako ih Bog privlači k sebi konopcima ljubavi. „To uže je dobro koje želimo, lijepo koje sanjamo, ljubav za kojom čeznemo, to je konop koji nas privlači k Bogu. Sve te naše želje koje nosimo u srcu su znak nade koja ne završava u ništavilu, nego je ta nada puna pouzdanja, jer iza te nade nam se pokazuje Bog“, napomenuo je.

Nadbiskup je istaknuo da je Isusova žarka ljubav prisutna i u njihovim životima. „Gospodin svim svojim žarom, svojom zauzetom ljubavlju viče u našoj nutrini, privlači nas, sav je uznemiren da bi u nama učinio dobro. Gospodin nas stalno privlači, govori nam u našoj nutrini, u našem srcu. A mi za to ne marimo. Mi smo  nezahvalni, kao da to ne čujemo, ne prihvaćamo“, upozorio je mons. Zgrablić, da se Gospodin ne umara opraštati i ljubiti nas.

Dodao je kako se Gospodin ne umara opraštati i ljubiti. „Bog nas uvijek iznova ljubi u svom Presvetom Srcu koje nam se očituje da bi Krist, Otkupitelj svijeta, na jedinstveni način prodro u misterij čovjeka, ušao u naše srce. Gospodin želi duboko prodrijeti poslanjem svoga sina Isusa u središte našeg bića, prodrijeti u srce čovjeka, da bi bilo ispunjeno puninom za koju je stvoreno, a stvoreno je da bude u Bogu, u njegovoj blizini i ljubavi“, poručio je mons. Zgrablić.

Napomenuo je kako Bog prvi ljubi čovjeka. „Iz Božje ljubavi potječe naš život. Bog je život. Bog je sebe htio darovati nama. Mi ne bismo postojali bez Božje ljubavi i htijenja. Ako Bog nešto daruje jer Bog je velik, svemoguć, onda on uvijek čini nešto veliko. Bog nam je blizu i to što nam daruje, daruje nam zauvijek i veliko je. Ako nam Bog daruje život iz ljubavi, tu ljubav nam nikad nije uskratio i neće je uskratiti“, poručio je nadbiskup. Podsjetio je kako je Isus sv. Mariji Margareti Alacoque objavio da proširi božansko srce ljudima da bi se obogatili tim dragocjenim blagom koje nosi posvetnu i spasenjsku milost. „Ta riječ je već sadržana u Svetom pismu, ali pomaže da još dublje zaživimo što nam Božja riječ donosi i što nam je Krist objavio svojim životom“, rekao je mons. Zgrablić.

U prigodnoj riječi na kraju mise, župnik Voštarnice fra Bojan Rizvan kazao je da su svi proboli Krista grijesima i propustima. „Ali, zagledani u tu Božju ljubav, želimo biti vjerni učenici. Pa kada i nas netko probode u naše srce, odgovoriti onako kako je odgovorio Krist, a to je praštajući i živeći milosrđe. Zato je teško biti učenik Kristovog srca“, rekao je fra Bojan. Naglasio je: „U Kristovom srcu pronalazimo naš raj. Ima li ljepšeg mjesta gdje možemo biti, nego u sâmom Božjem srcu? Na to nas podsjeća svetkovina Srca Isusova. Neka nas nikad nijedan grijeh ne istjera iz Božjeg srca“.

U ime subraće fra Andrije Bilokapića i fra Pavla Ivića te redovnica milosrdnica koji djeluju u župi, s. Celine Gelo i s. Beatrice Bakić, fra Bojan je rekao da su oni u župi svjedoci kako je mnoge zahvatila ljubav Božjeg srca. Zahvalio je svima koji su darovima i dobročinstvima uveličali blagdansko slavlje i svima koji tijekom godine franjevcima objavljuju blizinu Kristovog srca. „Prisutnost dobročinitelja franjevce ohrabruje i potiče da rastu u vjernosti i ustrajnosti u služenju Gospodinu“, kazao je župnik. Župnu svetkovinu čestitali su i nekadašnji župnici, fra Veselko Grubišić iz Dubrovnika i fra Josip Peranić iz Argentine.

„Svećeništvo je dar ljubavi Kristovog srca. Zato svećenici na blagdan Srca Isusova slave dan svoje posvete“, rekao je fra Bojan. Župnik je također potaknuo vjernike da mole za svećenike i da budu vjerni u poslanju koje im Krist i Crkva povjeravaju. Zahvalio je nadbiskupu Zgrabliću koji dolascima podržava župu. Na kraju mise, nadbiskup Zgrablić je pred kipom Srca Isusova izmolio posvetnu molitvu Srcu Isusovom.

Proslavi svetkovine prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio župni vikar župe sv. Jakova u Međugorju fra Ivan Hrkać.