Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskupijski susret ministranata u Županji

Županja (IKA/TU)

U Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji u subotu, 25. svibnja održan je dvadeset i prvi Nadbiskupijski susret ministranata, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uz 600-injak ministranata susretu je nazočilo više svećenika, časnih sestara, kateheta i animatora. Sudionici su se počeli okupljati u župnom dvorištu od 9.30 kako bi se prijavili te započeli druženje i zabavu uz glazbu. Dramska skupina katehizanada domaće župe izvela je humoristični dramski prikaz “Katolička akademija” kao uvod u susret.

Uslijedilo je misno slavlje u Crkvi na otvorenom sluge Božjega kardinala Franje Kuharića koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić u koncelebraciji s domaćim župnikom Robertom Jugovićem, županjskim dekanom Josipom Filipovićem, drenovačkim dekanom i povjerenikom za pastoral ministranata Željkom Šimićem i brojnim drugim svećenicima koji su doveli svoje ministrante na susret.

Propovijed je izrekao povjerenik za pastoral ministranata Šimić temeljenu na misnim čitanjima odabranim za Nadbiskupijski susret ministranata, a koja je bila vrlo bliska sudionicima. Povjerenik Šimić je na interaktivan način usporedio Samuela iz prvog čitanja i Isusovu izjavu u evanđelju da djeca imaju mjesto u Kraljevstvu Božjem. Između ostaloga je naglasio: „Bog nas kod sv. mise poziva našim imenom kao i Samuela, a ministrant odgovara poput Samuela: Govori, Gospodine, sluga Tvoj sluša. Kako? Molitvom, lijepim ponašanjem, odlaskom na misu, čineći dobra djela, milosrđem, spremnošću da bude pravedan i pomogne i podigne svoje bližnje.” Propovjednik Šimić je naglasio da ministranti moraju biti prvi koji će svojim ponašanjem svjedočiti da su Božji i tako poticati bližnje na isto.

Liturgijsko slavlje animirali su dječji zborovi i zbor mladih: Isusovi biseri župe domaćina i Isusove ruže Župe sv. Martina iz Bošnjaka te zbor mladih Shalom Župe sv. Nikole Tavelića iz Županje koji su na susret došli sa svojim voditeljima. Radosno dječje pjevanje i oduševljeno slavljenje mladih zboraša dali su slavljenički karakter Nadbiskupijskom susretu ministranata.

Nakon misnoga slavlja i okrjepe, sudionici su se podijelili u više skupina te se rasporedili na šest lokacija na području župe kako bi nastavili druženje u raznim igrama prema osobnim interesima. Bile su ponuđene društvene igre za tri različite dobne skupine budući da su sudjelovali ministranti različitih uzrasta od onih iz nižih razreda osnovne škole do završnih razreda srednje škole u pub-kvizu znanja i turniru u malom nogometu.

Za starije ministrante je priređena radionica koju su animirali svojim svjedočanstvima članovi zajednice Cenacolo i bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova. Na kvizu znanja je sudjelovalo 17 ekipa iz Nadbiskupije, a pobjednik je ekipa Župe sv. Petra i Pavla, Osijek 1. Drugo mjesto je pripalo ekipi Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Račinovaca dok je treće mjesto zauzela ekipa Župe Uzvišenja sv. Križa Osijek 6.

Finale kviza je bilo jako napeto jer su prve dvije ekipe imale jednak broj bodova i odlučivalo je bonus pitanje na koje su točan odgovor dali ministranti iz osječke konkatedrale. Turnir u malom nogometu je igralo 15 ekipa iz cijele nadbiskupije, a treće mjesto je pripalo kombiniranoj ekipi Valpovačkog dekanat.

Kako u kvizu znanja tako i u malom nogometu je finale bilo tijesno. Pobjednik je iznjedren tek nakon produžetaka i penala. Tako je drugo mjesto pripalo ministrantima iz Župe Krista Kralja Brodski Varoš dok je boljim izvođenjem penala turnir osvojila kombinirana ekipa Osječkog zapadnog dekanata.

Glavni cilj i svrha svih navedenih natjecanja je bilo druženje i upoznavanje ministranata iz različitih krajeva nadbiskupije, a rezultat je bio manje važan. Cjelokupni susret velikog broja ministranta prošao je u najboljem redu zalaganjem i trudom velikog broja volontera. Bili su to animatori župe domaćina i đakovački bogoslovi, pripadnici različitih katehetskih skupina mladih, dramske skupine te mladih volontera Crvenog križa.

Ministranti su pošli svojim domovima obogaćeni novim iskustvima i prijateljstvima te ohrabreni u svoj osobni „samuelski odgovor“: Govori, Gospodine, sluga Tvoj sluša!