Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljen program proslave sv. Nikole u Rijeci

Rijeka (IKA)

Program proslave sv. Nikole biskupa u Riječkoj nadbiskupiji najavljen je u četvrtak 30. studenog na konferencija za novinare u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci, a predstavili su ga članovi Organizacijskog odbora, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije. 

Program su predstavili povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. Mario Gerić, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, kapetan Lučke kapetanije Rijeka i član nadbiskupijskog Apostolata mora Darko Glažar i tajnica nadbiskupijskog Apostolata mora Marica Njegovan.

Program započinje na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca, hodočašćem brodovima u najstarije svetište posvećeno ovome svecu s ove strane Jadrana, onome u Kraljevicu. 25 jubilarno hodočašće ima biblijsku simboliku, rekao je povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije.

„Jubilej se u Bibliji slavi svakih 25 godina i riječ je o vrlo značajnoj brojki koja ne govori toliko o prošlosti, koliko upućuje na budućnost. Slaviti jedan jubilej je prilika vratiti se izvorima, vratiti se temeljima i obnoviti onaj početni zanos, obnoviti početne namjere koje su bile poticaj da se ova hodočašća počnu organizirati i da su održavaju 25 godina u kontinuitetu“, istaknuo je. Tom prilikom moći će se častiti moći sv. Nikole biskupa koje su stigle u Kraljevicu iz Barija gdje se čuvaju posmrtni ostaci, odnosno relikvije ovoga sveca, rekao je, istaknuvši da je riječ o relikviji prvoga stupnja.

Detaljnije o povijesti hodočašća pomoraca govorila je tajnica nadbiskupijskog Apostolata mora Marica Njegovan, koja je na početku podsjetila kako je riječ o najstarijem svetištu posvećenom ovome svecu s ove strane Jadrana čija novoobnovljena kapelica datira iz 17. stoljeća. Također, podsjetila je i na povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi koju je izdao papa Pio VI. 1795., prema kojoj će svi koji u nju hodočaste na dan njezinog zaštitnika, sv. Nikole biskupa, dobiti oproštenje grijeha.

Brodovi, predvođeni brodom Vid isplovit će u nedjelju 3. prosinca u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka. Za građane je predviđen brod Sfera. Doček hodočasnika na rivi u Kraljevici je oko 10 sati, a misa u svetištu slavit će se u 11 sati.  Nakon mise je druženje hodočasnika i pučanstva na Trgu Zrinski do 14 sati kada isplovljavaju brodovi s hodočasnicima. U povratku će brodskim sirenama pozdraviti  mještane Bakarca te se u 15 sati zaustaviti u Lučici Podurinj od kuda će autobus hodočasnike odvesti u posjet Kući kostrenskih pomoraca, najavila je Njegovan.

Središnju misu, 31. godinu u kontinuitetu,  u utorak 5. prosinca u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci u 19 sati, s procesijom koja će krenuti u 18.30 sati predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić. Zbog privremene regulacije prometa ovogodišnja procesija krenut će od Jadranskog trga, Ciottinom ulicom do kapucinske crkve, najavila je Njegovan.

Tradiciju je potrebno stvarati i njegovati i zato smo mi tu, rekao je kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar, najavivši posebno tri događaja koja će organizirati Udruga pomorskih kapetana Kostrena: 14. prosinca, spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce broda „Petar Zoranić“ (14.12.1960. Bospor), 28. prosinca, spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce brod „Dunav“  (28.12.1980. Pacifik) i 7. siječnja 2024., spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce broda „Šabac“ (7.01.1962. La Manche). Zapovjednici na brodovima „Petar Zoranić“ i „Dunav“ bili su i iz Kostrene, rekao je Glažar.

Gradonačelnik Kraljevice, Dalibor Čandrlić, zajedno s načelnikom Općine Kostrena, Draženom Vranićem, potaknuo je vjernike na sudjelovanje u programu proslave sv. Nikole b. koji su ujedno i uvertira u proslave Dana grada Kraljevice i Dana Općine Kostrena. Načelnik Općine Kostrena najavio je da će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena 1. prosinca, a u nedjelju 3. prosinca za hodočasnike će biti organiziran prijevoz autobusom od Lučice Podurinj, gdje će se iskrcati s broda, do Kuće kostrenskih pomoraca gdje će sudjelovati i u paljenju prve adventske svijeće. Povratak hodočasnika u Rijeku bit će osiguran autobusom, najavio je Vranić.

Na sam blagdan sv. Nikole biskupa, 6. prosinca, u 9 sati je molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu u holu Palače Jadran (zgrada Jadrolinije). U 10 sati je isplovljavanje MB Vid i spuštanje vijenca u more uz odavanje počasti svima stradalima i nestalima na moru, a u  13 sati isplovljavanje MB Vid prema mjestu stradanja broda „Igrane“ i   „S. Nicolò“ te spuštanje vijenca u more uz odavanje  počasti kostrenskim pomorcima. U župama koje slave sv. Nikolu b. kao svog nebeskog zaštitnika, mise će se slaviti prema župnim rasporedima.

Program proslave sv. Nikole trajat će do 9. siječnja 2024. i bit će zaključen podmorskim hodočašćem ronilaca ispred KPA Adria, Lipica u Oštrom i ronjenju do kipa sv. Nikole, objavljeno je na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.