Budi dio naše mreže
Izbornik

Najavljene novosti u obilježavanju bleiburške tragedije

Zagreb (IKA)

Komemoracija u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije bit će održana, kako je i najavljeno, u subotu, 18. svibnja na Loibaškom polju pored Bleiburga. Priopćio je to na današnjoj konferenciji za medije organizator komemoracije Počasni bleiburški vod.

Njegov predsjednik Vice Vukojević podsjetio je da je i ove godine pokrovitelj komemoracije Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine. Suorganizator komemoracije u liturgijskom dijelu je od 2003. Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zajedničko tijelo Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Zato je njegov ravnatelj vlč. Tomislav Markić podsjetio da se komemoracija sastoji od četiri dijela – molitve na mjesnom groblju u Unterloibachu, procesije do Bleiburškog polja, na kojem će istodobno biti molitveni pretprogram, a vrhunac je misno slavlje. Program završava molitvom za žrtve islamske vjeroispovijesti, odnosno civilnim dijelom komemoracije.

Napominjem da se radi o molitvi za žrtve, na što ne samo da imamo pravo, nego i obavezu i dužnost, kako su istaknuli i hrvatski biskupi.

“Osim toga, ovo je poziv i na jedno vjerničko okupljanje, na hodočašće. Zato apeliram na sve sudionike da se tako ponašaju i odjenu pa neće, i ne bi trebalo, biti nikakvih poteškoća. Svećenike pozivam da ponesu misno ruho bijele boje, a bogoslove da odjenu reverende, talare ili habite te ponesu rokete. Ove će godine na hodočašću sudjelovati i skupina svećenika iz Krčke biskupije, pa će misno slavlje animirati zborovi iz župa Krk i Vrh.”

Dr. Markić podsjetio je da je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u skladu s kanonom 390., od mjesne biskupije zatražilo odobrenje da jedan biskup iz Hrvatske slavi misno slavlje. “Nakon što to nije odobreno, hrvatski su se biskupi složili s tom odlukom, ali nikako nisu prihvatili obrazloženje te odluke, naglašavajući kako molitva za žrtve nije samo naše pravo, nego i dužnost i obaveza”, zaključio je dr. Markić.

Voditelj predstavništva Počasnoga bleiburškog voda Bože Vukušić predstavio je upute o pravilima ponašanja tijekom ovogodišnje komemoracije. “Vezano uz transparente koji bi se pokušali unositi na područje komemoracije, bit će dozvoljene samo crkvene te hrvatske i austrijske nacionalne zastave, dok je zabranjeno isticanje ustaških simbola i svega što bi moglo podsjećati na njih, kao i na nacionalsocijalističke simbole”, upozorio je Vukušić, naglasivši da će austrijska policija zasigurno primijeniti rigorozne mjere u slučaju kršenja zakona.

Dodao je da se od početka održavanja komemoracije 1952., sve do 1. ožujka ove godine primijenjivao članak  austrijskoga zakona o javnom okupljanju, kojim su vjerski obredi posebno regulirani. Promjenom mišljenja biskupijskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt da biskup iz Hrvatske ne smije više slaviti misu na bleiburškom polju, stekli su se uvjeti i za promjenu režima komemoracije.

Vukušić je napomenuo da će se kao organizatori žaliti zbog te promjene. “Međutim, što se tiče same organizacije i događanja, odlučili smo da će ovogodišnja komemoracija biti organizirana kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo na polje u našem vlasništvu mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima”, zaključio je Vukušić.

Program komemoracije:

– 11 sati: molitva kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu
– 11.20 sati (okvirno): kretanje procesije od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju
– 12 sati: početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije
– 12.15: misno slavlje
– 13.35: molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi
– 13.45: polaganje vijenaca
– 14.00: odjavna riječ glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše

Počasni bleiburški vod je, kao i proteklih godina, osigurao besplatan prijevoz hodočasnika autobusima iz Zagreba u Bleiburg. Polazak autobusa je između 5 i 6 sati ujutro s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.