Budi dio naše mreže
Izbornik

Najmlađa župa Gospićko-senjske biskupije u Donjem Lapcu proslavila sv. Ivana Pavla II.

Donji Lapac (IKA)

U najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije u Donjem Lapcu vjernici su svečano slavili svog nebeskog zaštitnika sv. Ivana Pavla II. duhovnom pripravom od 19. do 21. listopada i svečanim misnim slavljem koje je na samu svetkovinu 22. listopada predvodio udbinski župnik i dekan preč. Josip Šimatović, čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika.

Preč. Šimatović na početku propovijedi pozvao je župnu zajednicu da na svetkovinu svoga zaštitnika sv. Ivana Pavla II. razmišljaju o budnosti i služenju. Premda je služenje samo po sebi vrlo pozitivno, pojam služenja podsjeća nas na neke televizijske scene u kojima su uvijek sluge potlačeni a gospodari zločesti, napomenuo je propovjednik, istaknuvši da evanđelje toga dana govori upravo o tom odnosu sluga – gospodar.

Ocijenio je ključnima dvije rečenice: „Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca“ i „Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih.“ One pokazuju da Bog nagrađuje našu vjernost i to deseterostruko, tridesetostruko, stostruko, objasnio je preč. Šimatović.

„Ovdje smo na zemlji putnici prema vječnosti, stalno spremni. Isus želi da naš život bude radišan, da nikada ne popustimo u budnosti, kako bismo zahvalno i radosno prihvatili svaki novi dan koji nam daje Bog. Svjetiljka je predmet koji bi bez ulja bio potpuno beskoristan. Svjetiljka je slika našeg života, a ulje simbol naših dobrih djela. Kršćani su kao i drugi ljudi: i oni žive, rade, jedu i spavaju. Bdjeti za kršćanina ne znači ne spavati, nego biti spreman, tj. imati život ispunjen djelima ljubavi. Nije moguće uzeti kredit tuđih dobrih djela“, upozorio je propovjednik te istaknuo poruku: „Imaj život bogat vjerom i dobrim djelima i rezervirano ti je mjesto u Božjem kraljevstvu.“ Vjeran sluga i Gospodinu odan bio je naš veliki svetac Ivan Pavao II. Razmišljajmo što je učinio za naš narod, za cijeli svijet, za sveopću Crkvu! Bio je spreman i budan. Blaženi svi koji budni u vjeri spremni iščekuju Gospodinov dolazak, zaključio je propovjednik.

Preč. Šimatović misu je predvodio u koncelebraciji s generalnim vikarom Gospićko-senjske biskupije mons. Marinkom Miličevićem, župnikom Korenice i prepozitom Senjskog kaptola mons. Milom Čančarom, domaćim župnikom Dinom Rupčićem, župnikom u Gračacu fra Ivanom Šimuncem, župnikom u Kompolju Anđelkom Kaćunkom i salezijancima s Plitvica don Matom Kujundžićem i don Stjepanom Tribuljakom. Pjevanje je predvodio, uz glazbenu pratnju, Franje Puškarić. Pod misom blagoslovljena je nova ispovjedaonica koju je izradila tvrtka Pozaić iz Zlatar Bistrice.

Prvi dan trodnevnice večernju misu i propovijed održao je mons. Čančar, istaknuvši, između ostaloga, kako ga za Ivana Pavla II. vežu lijepe uspomene još iz bogoslovskih dana. Sveti papa bio je potpuno predan Mariji, u znaku Totus Tuus, volio je ljude, bio je borac za ljudska prava, putnik, hodočasnik, mijenjao je tijek povijesti i vremena. „Nije on slučajno darovan za zaštitnika vašoj župi. On je plod molitava i žrtava vas koji ste ovdje došli kao prognanici. Ivan Pavao II. kroz trpljenje i križ bolesti uči nas kako vidjeti u patnji i križu smisao života jer to nas vodi do nebeskih vrhunaca“, zaključio je mons. Čančar. Na Misijsku nedjelju, 20.listopada, don Mate Kujundžić u propovijedi je govorio o značenju sv. Ivana Pavla II. u općoj Crkvi i u našoj domovinskoj Crkvi. Povezao je snagu molitve u životu sv. Ivana Pavla II. s čitanjem Knjige Izlaska kroz sliku Mojsijevih uzdignutih ruku, dok se njegov narod bori protiv neprijatelja. Nakon mise nastavljeno je druženje uz blagoslovljene krušne slastice i kolače. Posljednjega dana trodnevnice fra Ivan Šimunac povezao je život sv. Ivana Pavla II. s molitvom krunice i otajstvom svjetla. Papa je 25. godinu svog pontifikata proglasio Godinom krunice. Mjesec listopad je mjesec krunice, mjesec Ivana Pavla II., poručio je fra Ivan.