Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon 83 godine prestaje pastoralno djelovanje franjevaca u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Dosadašnji upravitelj samostana Sv. Franje Asiškog u Ogulinu fra Mirko Gregov predslavio je u srijedu 18. kolovoza misu zahvalnicu za dosadašnje pastoralno djelovanje franjevaca trećoredaca glagoljaša, koji nakon 83 godine više neće služiti u Ogulinu.

Odlukom Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, posljednji franjevac je dobio premještaj u samostan Zaglav na Dugom otoku u Zadarskoj nadbiskupiji pa će tako ogulinski samostan nakon 83 godine ostati bez franjevačke prisutnosti. Na misi su se okupili vjernici koji su pohodili ovaj franjevački samostan, a slavlje je glazbom pratio zbor uz orguljsku pratnju Ante Tripala.

„Današnjim danom završava jedan ciklus, franjevački, a i moj osobni te Bogu zahvaljujem na predivne preko tri godine mog pastoralnog rada u Ogulinu. Nažalost, postao sam zadnji fratar u Ogulinu nakon plejade najvrsnijih dobrih ljudi kojima ovom misom zahvaljujemo na svim dobrima koje su davali i bili dobri uzori mladima“, istaknuo je na početku fra Mirko.

U homiliji je istaknuo da su bili zajednica s dva orguljaša i pjevanjem koje se njegovalo skoro 85 godina nakon što su na poziv riječko-senjskog nadbiskupa Viktora Burića franjevci stigli u Ogulin.

„Ponosni smo na njegovanje duhovnosti proteklih desetljeća, na fratarsko zajedništvo koje smo iskazivali ne za plaću, nego za ono što Bog naplati. Svi u gradu na čelu s gradonačelnikom su shvatili dubinu problema, ali i nemoći. Iz svake obitelji netko je ovdje dolazio po duhovnu utjehu. No, sada nema tugovanja, svijet ide dalje, trebamo ostati odgovorni i zajedno u molitvi“, istaknuo je fra Mirko.

Rekao je i kako je u ovoj „kapelici“, kako su je kroz sve ove godine zvali Ogulinci, nije bilo niti jednog dana bez molitve, što je, kako je rekao, nevjerojatno obogaćenje.

„I ovi cvjetni aranžmani koje ste donijeli, znak su ljubavi prema Bogu, te samo znadete da ne očekujte ljudsku već Božju plaću. Bila je ovo kapelica bez raskoši, no u njoj se osjećala radost kao u malo kojoj drugoj crkvi. Volio bih da je danas došao provincijal izreći ove riječi, jer se ja osjećam nedostojan jer sam tu bio najkraće vrijeme. Ovo vam govorim uime mojih prethodnika koji su vas obogatili duhovno Božjom strijelom. Vama i vašim obiteljima kao i gradu Ogulinu upućujem svoj blagoslov“, zaključio je svoje zadnje obraćanje Ogulincima fra Mirko Gregov.

Franjevci odlaze iz Ogulina unatoč peticiji za ostanak franjevaca u Ogulinu od 232 potpisa upućenoj Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaveru, kao i pismu Nuncijaturi u Zagrebu te pismima gradonačelnika Ogulina Domitrovića na iste adrese.