Budi dio naše mreže
Izbornik

Napreduje proces kanonizacije iračkih mučenika

Vatikan (IKA)

Proces kanonizacije kaldejskog nadbiskupa Paulosa Faraja Rahha napreduje te će on uskoro biti proglašen blaženim, kazao je irački kardinal Louis Raphael Sako, patrijarh Kaldejske Crkve.

Na 14. godišnjicu smrti nadbiskupa Rahha, 14. ožujka, u patrijaršijskoj kapeli u Bagdadu kard. Sako predslavio je liturgiju. U svojoj propovijedi kazao je kako bi nadbiskup Rahho uskoro trebao biti proglašen blaženim zajedno s vlč. Raghiidom Gannijem i njegovim suputnicima te sestrom Cecilijom od Presvetoga Srca.

Time je želio ohrabriti i uvjeriti sve one koji, u Iraku i ostatku svijeta, čekaju na neke mučenike da budu uzdignuti u rang svetosti, a čija su djela obilježila život autohtonih kršćanskih zajednica u Mezopotamiji, javlja agencija Fides a prenosi portal Nedjelja.

Mons. Paulosa Rahha, tadašnjeg nadbiskupa Mossula, otela je 29. veljače 2008. skupina naoružanih ljudi koji su zaustavili automobil u kojem se on vozio, ubivši odmah vozača i dvojicu njegovih suputnika. Nakon višednevnih pregovora za njegovo oslobađanje, beživotno tijelo nadbiskupa Rahha je pronađeno 12. ožujka.

Od 2003. u gradu Mosulu eskalira nasilje i kriminal kao posljedica vojne operacije koja je dovela do pada režima Sadama Husseina, pri čemu su lokalne kršćanske zajednice posebice teško pogođene.