Budi dio naše mreže
Izbornik

Natjecanje iz vjeronauka za Zagrebačku nadbiskupiju

Zagreb (IKA)

Nadbiskupijsko (odnosno međužupanijsko) natjecanje iz vjeronauka za Zagrebačku nadbiskupiju o temi „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“ održano je 4. ožujka u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, prva mjesta osvojili su učenici OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba i Gimnazija Velika Gorica.

Druga mjesta pripala su OŠ Sesvete i Gimnazija Karlovac, a treća mjesta zauzele su OŠ Đure Prejca iz Desinića i XV. gimnazija iz Zagreba. Na natjecanju su sudjelovali predstavnici četiriju županija (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija), a po najboljem bodovnom ostvarenju, odnosno po načelu izvrsnosti, na nadbiskupijsku razinu pozvane su dvije osnovnoškolske i jedna srednjoškolska ekipa.

Okupljene učenike i njihove mentore uime Zagrebačke nadbiskupije pozdravio je biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač koji je ujedno učenike i ohrabrio na početku njihovog natjecateljskog dana. Nakon uvodnih ohrabrenja osnovne i srednje škole razdvojile su se i pristupile pisanom dijelu natjecanja – testu, na kojem su učenici pojedinačno pokazali koliko su naučili, a stopostotno su testove riješile učenice Paula Sremić i Ana Marija Bradić, obje iz Gimnazije Velika Gorica, za što su posebno pohvaljene i nagrađene. Dok su povjerenstva za provedbu natjecanja radila na ispravljanju testova, natjecatelje je predstojnica Ureda za vjeronauk prof. dr. s. Valentina Blaženka Mandarić povela u razgledavanje Gornjega grada uz molitvu na Kamenitim vratima, dok je učenicima o crkvi Sv. Marka kratko govorio vlč. Vladimir Magić.

U drugome dijelu natjecanja učenici su pristupili ekipnom rješavanju zadataka – tomboli, a nakon toga pet prvoplasiranih ekipa pristupilo je usmenom dijelu natjecanja – milijunaku.

Pobjednike je proglasila dr. Mandarić, a nagrade je uručio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Prigodne darove dobili su svi učenici i mentori, a najboljih šest ekipa Zagrebačka nadbiskupija nagradit će tradicionalnim nagradnim ljetovanjem u Domu sv. Martina u Malom Lošinju. Pri dodjeljivanju nagrada biskup je natjecateljima i njihovim mentorima uputio i prigodnu riječ, prenijevši pozdrave kardinala Josipa Bozanića. „Bez obzira na ljudsku grešnost, povijest Crkve je prije svega povijest svetaca i svetica, poznatih i nepoznatih. Svetost je ljepota i životna snaga Crkve, jer je po svetosti najlakše prepoznati Božju prisutnost ne samo među nama vjernicima nego svugdje po svijetu. Od nje započinje svako dobro i ona ima snagu preobražavati stvarnosti“, poručio je biskup Šaško. „Ponesite u svoje škole i ovo iskustvo. Bilo bi lijepo da i oni vide da ste učili od svetih jer svetac, gdje god bio, uvijek ostavlja Božji trag za sobom“, poručio je učenicima biskup Šaško.