Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja bračnih parova u Župi sv. Roka u Subotici

Subotica (IKA)

U Župi sv. Roka u Subotici misnim slavljem koje je predvodio župnik mons. Andrija Aničić proslavljena je 27. rujna Nedjelja bračnih parova.

Bila je to nedjelja molitve za sve bračne parove i njihove obitelji a napose za one koji su ove godine slavili tzv. okrugle obljetnice svoje bračne ljubavi i vjernosti. U slavlju je sudjelovalo dvanaest bračnih parova koji slave takve obljetnice te jedan bračni par koji je slavio 56. obljetnicu. Naime, u toj župi oni koji su proslavili zlatni jubilej mogu svake godine, ukoliko žele sudjelovati u navedenom slavlju.

Geslo ovogodišnjeg slavlja bilo je Znakovi ljubavi i vjernosti. Mons. Aničić u propovijedi je posebno govorio o vjenčanom prstenju (burmama) kao znakovima ljubavi i vjernosti. U skladu s Božjom riječju 26. nedjelje kroz godinu, naglasio je kako okupljeni slavljenički bračni parovi spadaju među one koje Isus u svojoj priči ne spominje a to su o ni koji kažu: hoću i učine. Naime, oni su jedno drugom na vjenčanju rekli: hoću (da) – i ostali su vjerni svojim bračnim obećanjima.

Čestitajući bračnim parovima poželio im je i potaknuo ih da u budućim godinama svoga braka i u svojim obiteljima čine ono što je sv. Pavao poručio u poslanici Filipljanima, koja se toga dana čitala: Ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih! Budete li tako činili i tako živjeli, i buduće obljetnice svoje bračne ljubavi i vjernosti, moći ćete radosno proslavljati, zaključio je župnik.

Nakon obnove krsnih obećanja bračni parovi – slavljenici obnovili su svoja bračna obećanja držeći vjenčane prstene u ruci, govoreći jedno drugom: Primi ovaj prsten u znak moje ljubavi i vjernosti. Uime Oca i Sina i Duha Svetoga a potom su – kao na vjenčanju – stavili prsten jedno drugom na ruku.

Slavljenici i njihova djeca odnosno unuci predmolili su molitve vjernika na misi. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora pod ravnanjem s. Silvane Milan, uz orguljašku pratnju mr. Ervina Čelikovića.

Poslije mise slavlje je nastavljeno agapeom u župnom dvorištu.