Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena svečana misa u povodu dva desetljeća Radio Marije u Srbiji

Subotica (IKA)

Svečanom misom zahvalnicom koju je u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske, u utorak 27. veljače 2024. predslavio subotički biskup Franjo Fazekas proslavljena je 20. obljetnica početka djelovanja Radio Marije Srbije.

Program Radio Marije prvi put je emitiran 13. studenoga 2003., i tada se prvi put čuo katolički radio u Srbiji.

Biskup Fazekaš je u propovijedi među ostalim napomenuo da nas naš Spasitelj svemu uči, no to nije dovoljno ako u praksi postoji raskorak između riječi i djela. „Zato nas Isus upozorava: Nemojte se ravnati prema ponašanju farizeja, nego ako je nešto vjerski propisano, to činimo iskreno i u istini. Sam naš život treba biti štovanje Boga i riječima i djelima. Trebamo zaista biti otvoreni prema onome na što nas Duh Sveti nadahnjuje, upućuje i oduševljava.

U današnjem evanđeoskom ulomku Isus nas upozorava: ‚Najveći među vama neka vam bude poslužitelj.‘ To znači da iskren kršćanin treba biti u neprestanom traganju za tim kako više služiti drugima. Kršćani moraju biti kao njihov učitelj Isus Krist, spremni u skromnosti i požrtvovnosti doprinijeti i zalagati se za dobro i spasenje svih ljudi. Nikada ne smijemo tražiti svoju slavu, nego slavu Božju. Mi smo unutar društva kao svjedoci, kao sol i kvasac da nam ljudsko društvo bude bolje i pravednije«, rekao je mons. Fazekaš.

Potom se obratio se djelatnicima Radio Marije. „Vi kao djelatnici i suradnici Radio Marije u mnogočemu oblikujete preko vašeg medija, duše onih koji vas slušaju. Vaš glas zaista služi u širenju Božjeg kraljevstva i učvršćuje naše kršćanske vrednote među ljudima. Budite i dalje utjeha svima bolesnicima, svjetlo onima koji traže istinski put u svom životu“, poručio je.

Novi urednik

Datum proslave će u povijesti Radio Marije biti upisan velikim slovima, kako zbog slavlja, tako i zbog imenovanja novoga urednika. Na toj službi mons. dr. sc. Andriju Anišića, koji je punih 10 godina bio urednik, naslijedit će vlč. Dragan Muharem.

„Punih deset godina sam bio urednik Radio Marije i mislim da je vrijeme da to predam mlađima. Uvjeren sam da će novi urednik itekako osvježiti program i unijeti potrebne novine. Uostalom on je već kao volonter prisutan na radiju i raduje me da se prihvatio ove odgovorne zadaće“, rekao je mons. Anišić.

„Nije lako, ali sam Bogu zahvalan, ponosan i radostan što sam to mogao činiti, jer je to divan način naviještanja evanđelja. Ono što sam bezbroj puta ponovio, otkako sam urednik, jest da je velika, zaista velika milost imati u Srbiji katolički radio. U Srbiji je svega pet posto katolika, a mi već 20 godina emitiramo katolički program na našem radiju i to na hrvatskom jeziku“, istaknuo je.

Koliko je ta radijska postaja važna najbolje znaju bolesnici, starci i nemoćnici, kojima su Radio Marija i crkva mjesto informiranja. „Upravo to mi je uvijek davalo snage, kada se stari i bolesni javljaju u emisiju ili kad ih posjećujem kada kažu da im je Radio Marija sve, da se ta stanica ne mijenja, nego da redovito slušaju i čekaju svetu misu, molitvu…“, kazao je mons. Anišić.

Početak djelovanja

Početci Radio Marije bili su u improviziranom studiju koji je bio smješten u franjevačkom Samostanu sv. Ivana Kapistrana u Novom Sadu. Uz pomoć Svjetske obitelji Radio Marije kupljena je kuća u Ulici Koste Abraševića 16, gdje je sve do 2014. godine bilo sjedište i središnji studio Radio Marije Srbije. Tada je kuća u Novom Sadu prodana, te je s umirovljenim biskupom Ivanom Penzešom dogovoreno da se redakcija Radio Marije smjesti u prostorije koje su u vlasništvu Subotičke biskupije na adresi Matije Gupca 10 u Subotici.

Prvih pet godina urednik Radio Marije Srbije bio je o. Tadej Vojnović (2003. – 2008.). Zatim su se na toj službi izmijenili: vlč. Aleksandar Ninković (2008. – 2009.), mons. dr. sc. Andrija Kopilović (2009. – 2011.), vlč. dr. sc. Ivica Čatić (2012. – 2013.), vlč. Jakob Pfeifer (2013. – 2014.) i mons. dr. sc. Andrija Anišić (2014. – 2024.).

Sadašnjost

U Radio Mariji Srbije, zaposlene su dvije osobe, voditelji programa Dario Marton i Darko Temunović, koji svakodnevno pripremaju cjelodnevni program uz pomoć volontera.

„Radio Marija u cijelom svijetu funkcionira preko civilnih udruga, kod nas je to Udruga Marija čiji je predsjednik dr. sc. Dražen Marić, dok je koordinator Nikola Jaramazović. Oni se brinu oko financija, koje su nam glavna poteškoća. Svjetska obitelj Radio Marije ima takvu praksu da prvih godina opremi studio i financira plaće i sve režijske troškove, te postupno izlazi iz tog vida pomoći. Danas se mi financiramo sami, odnosno financiramo se isključivo preko natječaja i donacija vjernika – slušatelja“, objasnio je mons. Anišić.

Specifičnost Radio Marije Srbije, jest u tomu što putem frekvencija svoj program dijeli još i s mađarskom redakcijom (svaka redakcija po 6 sati programa), te u Subotici s Radijom Slavoslovlje, i u Somboru s Radijom Blagovesnik, koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

Iako su nekada bile zastupljene i druge frekvencije, danas su dostupne one u Subotici, Somboru, Novom Sadu i Nišu.

No, cjelodnevni program na hrvatskom jeziku dostupan je putem interneta i društvenih mreža, kao i putem frekvencija u Novom Sadu i Nišu. Radio Mariju može se pratiti i slušati također putem aplikacije za pametne telefone.