Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja zahvalnica u Otoku

Otok (IKA/TU)

U nedjelju, 13. listopada u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku na misnom slavlju u 10 sati slavila se Nedjelja zahvalnica.

Veliki broj župljana odjevenih u svečano narodno ruho došao je zahvaliti Bogu za sva dobra koja im daje. Svečano euharistijsko slavlje vodio je župnik preč. Antun Knežević. Pozdravljajući nazočne vjernike, u uvodnom dijelu župnik je rekao: „Bogu treba zahvaliti za sve milosti i darove koje nam je darovao u protekloj godini. Bog nam je sve darovao što u životu imamo i zato smo se okupili da mu od srca zapjevamo ‘Tebe Boga hvalimo!'”.

Nedjelja zahvalnica u Otoku. Obitelj u slavonskoj narodnoj nošnji

U propovijedi se župnik pozvao na misna čitanja i govorio o zahvalnosti. Između ostaloga je napomenuo: „Od malena su nas naši roditelji učili da moramo biti zahvalni za ono što od nekoga dobijemo, da kažemo onu malu riječ ‘hvala’. Jedno od glavnih značenja slavljenja euharistije ili mise je upravo zahvala. Slavimo Boga i zahvaljujemo mu na darovima i dobročinstvima kojima nas svakodnevno obasipa, i to ne samo danas kad slavimo Nedjelju zahvalnicu, nego na svakoj misi. Često svoje uspjehe pripisujemo isključivo sebi i svojim sposobnostima, a zaboravljamo da su sve naše sposobnosti Božji dar. Kad molimo, trebamo Bogu zahvaljivati, a ne samo od njega tražiti nešto. Uostalom o zahvalnosti nam govore i današnja misna čitanja. Sveto pismo nam govori: ‘Što imaš da nisi primio od Boga!’ Dakle, jasno je da se u današnjim čitanjima radi o zahvalnosti koju dugujemo Bogu, a onda i ljudima, bližnjima koji nam čine dobro. Svi mi moramo biti zahvalni, osobito oni koji su osjetili Božju blizinu i doživjeli njegovu prisutnost i pomoć,” naglasio je župnik Knežević.

Nedjelja zahvalnica u Otoku. Procesija

Nakon vjerovanja i molitve vjernika uslijedio je prinos darova: križa, Biblije, svijeća, kruha, vina i vode, a zatim plodova zemlje – pšenice i kukuruza, povrća i voća, cvijeća i same zemlje koja je sve to dala. Prije završetka misnog slavlja crkvom se zaorio himan “Tebe Boga hvalimo”, a završilo je marijanskom pjesmom “Zdravo, Djevo”. Misno slavlje uzveličao je župni Mješoviti zbor “Bl. Alojzije Stepinac” pod ravnanjem zborovođe Jana Valenćika i Otočki tamburaši pod ravnanjem voditelja Marina Šokčevića.

Ključne riječi:
Nedjelja zahvalnica Otok