Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelje Božje riječi proslavljena u Vođincima

Vođinci (IKA/TU)

Nedjelja Božje riječi je u Župi Kraljice svete krunice u Vođincima, 21. siječnja 2024. proslavljena trima misnim slavljima.

Na početku središnjeg misnog slavlja u vođinačkoj župnoj crkvi, župnik Ante Šiško ušao je u procesiji s visoko uzdignutim evanđelistarom, ukazujući na značaj blagdana.

Ustanovljenjem Nedjelje Božje riječi papa Franjo predložio je konkretne primjere koje nije teško slijediti. Ponajprije, da se ta nedjelja svečanije proslavi, a u homiliji razmisli kako „dati što veće poštovanje prema Svetom pismu“ i kako „o Božjoj riječi razmišljati i širiti kulturu njezinog čitanja“.

Tumačeći misna čitanja Treće nedjelje kroz godinu, župnik je osobito istaknuo važnost čitanja Božje riječi za život. Božja riječ pronalazi put do naših srca i ima snagu da nas promijeni kako bismo bili bolji kršćani.

Objašnjavajući tekst Poslanice sv. Pavla Korinćanima župnik je pojasnio da bi vjernici trebali u svakom trenutku svog života biti okrenuti Gospodinu jer vrijeme je kratko i već ih sutra, možda, neće biti. U odnosu na čitanje iz Knjige proroka Jone, posebno je naglasio riječ poziv.

„Bog je taj koji poziva svakoga od nas da budemo Isusovi. Bog, tako, traži od Jone da ode svojim neprijateljima Asircima reći im da se obrate. Jona bježi od Boga, okreće mu leđa, a kada poziv dođe drugi put Jona posluša i odlazi u Ninivu pozivajući stanovnike na obraćenje. Tek kada je i Jona pristao na Božji plan, dolazi do obraćenja Ninivljana. Ne možemo tražiti od svijeta promjenu, a da mi pri tome ostanemo isti. Poziv mijenja pozvanoga. To možemo uočiti i u današnjem čitanju iz Evanđelja po Marku. Isus odlazi u Galileju, poganski kraj, On ne izbjegava mjesta gdje ga odbacuju i poziva na obraćenje. Obraćenje je trajni životni proces u kojem je potrebno promijeniti ljestvicu vrednota tako da je Isus uvijek na prvom mjestu. Za Isusom polaze Šimun  Andrija, Jakov i Ivan ostavljajući za sobom ribarske mreže i voljene osobe. Danas, nažalost, nema takve spremnosti, među mladićima, koji će ostaviti sve i biti Isusovi. Isus na nas baca mrežu Božje ljubavi, dopustimo mu da nas ulovi“,  zaključio je župnik Šiško.