Budi dio naše mreže
Izbornik

Niger: Napadnuta katolička župa, ranjen župnik

Dolbel (IKA)

U ponedjeljak 13. svibnja nepoznate su osobe napale župu Dolbel, u biskupiji Niamey, koja se nalazi 200 kilometara od najvećeg grada Niameya, na području Songhay-Zerma, u Nigeru.

Župnik don Nicaise Avlouké u tom je napadu ranjen i smješten u vojni kamp. Već dugo postoje glasine o mogućim napadima na župu i osobito na svećenike. Taj posljednji događaj nije ništa drugo nego potvrda pogoršanja sigurnosne situacije u pograničnom području s Burkinom Faso. Obrambene su snage slabo pripremljene za ovu novo razdoblje sahelskog terorizma, izvijestila je katolička tiskovna agencija FIDES.

Nigerske su tiskovne agencije izvijestile i o drugim pojedinostima. Napad na župu Dolbel izvršen 13. svibnja treći je  u nizu napada. Poslijepodne su naoružane osobe napale zatvor visoke sigurnosti u Koutoukaléu, ubile nižeg časnika i otišle s vojnim vozilom. Ubrzo nakon toga drugi su napadači u Mangaizéu opljačkali skladište u kojem su bila sredstva za komunikaciju. Nigerske oružane snage odmah su krenule u potjeru za napadačima koji su pobjegli prema Maliju. Uključile su se i zračne snage kao potpora vojsci. Na tom području već mjesecima vlada izvanredno stanje jer je često meta terorista.

U Nigeru još uvijek nema vijesti o ocu Pieru Luigiu Maccalliju, misionaru Družbe afričkih misija, koji je otet u Nigeru u noći između 17. i 18. rujna 2018. godine, prenijela je katolička tiskovna agencija FIDES.

Ključne riječi:
niger ranjen župnik