Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragvanska Vlada zabranila tradicionalno uprizorenje živih jaslica na ulicama

Nikaragva (IKA)

Vlada predsjednika Nikaragve Daniela Ortege zabranila je tradicijsko uprizorenje živih jaslica u Nikaragvi, izvijestio je 23. prosinca 2023. Vatican News.

Restriktivne mjere protiv Katoličke Crkve u Nikaragvi šire se i na Božić. Naime, Vlada Daniela Ortege zabranila je tradicionalne „Posadas“ – žive jaslice koje su se uprizorivale na ulicama u danima prije svetkovine. U toj srednjoameričkoj zemlji božićne „Posadas“ uključuju procesiju s likovima Josipa i Marije, koje obično predstavljaju djeca ili adolescenti, koji obilaze kuće tražeći utočište (Posada) za malog Isusa koji će se roditi. U zamjenu za dobrodošlicu, djeca pjevaju ispred jaslica. Ali ove godine – kako je izjavila nikaragvanska odvjetnica za ljudska prava Martha Molina – policija je najavila da neće dopustiti takvu vrstu slavlja. Mogu se održavati samo u crkvama.

Odluka predsjednika Ortege

Odvjetnica tvrdi da je odluku donio predsjednik Ortega. Aktivisti raznih nevladinih organizacija izvijestili su pak da su policijski službenici odlazili u župe kako bi spriječili svećenike da organiziraju ulične proslave božićne tradicije.

Godina 2023. za Crkvu najgora

Ove je godine progon Crkve imao progresivnu eskalaciju. Naime, u 2023. zabilježen je najveći broj napada – 275 – uključujući zatvaranje organizacija, katoličkih sveučilišta, zabrane, te uhićenja svećenika i redovnika, izvijestio je Vatican News.