Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemačka biskupska konferencija objavila smjernice za duhovne vježbe

Berlin (IKA)

Njemačka biskupska konferencija (DBK) objavila je okvir za takozvane duhovne vježbe. Po prvi put se formuliraju obvezujući standardi za duhovne vježbe i za formaciju voditelja duhovnih vježbi, kako je tamošnja biskupska konferencija objavila u ponedjeljak 18. ožujka u Bonnu, izvijestila je Katolička novinska agencija (KNA).

Biskupi nastoje „spriječiti zlouporabu duhovnog autoriteta, koja je u posljednje vrijeme sve očitija“, navodi se. Duhovne vježbe služe vjernicima za produbljivanje vlastitog odnosa s Bogom. Prema biskupskoj konferenciji, okvir dokumenta „Suchet mein Angesicht“ („Tražite lice moje“) ima za cilj promicati kvalitetu duhovnih vježbi i pružiti okvir za orijentaciju onima koji ih nude ili sudjeluju u vježbama.

Biskup Michael Gerber, dopredsjednik Njemačke biskupske konferencije i predsjednik Povjerenstva za duhovna zvanja i crkvene službe, objasnio je: „Duhovne vježbe nude povoljne uvjete za produbljivanje vjere i pronalaženje obnove života u snazi ​​Duha Svetoga. (…) No, one također predstavljaju intenzivno vrijeme koje se može izložiti opasnosti.“

Objavljivanje smjernica stoga ne treba shvatiti kao potkopavanje sumnje, već kao promicanje „duhovnog rasta“. Pastiri i vjernici pozvani su razmotriti stavove, kriterije i zahtjeve opisane u smjernicama, izvijestila je KNA.