Budi dio naše mreže
Izbornik

Norveški veleposlanik u BiH kod biskupa Komarice

Banja Luka (IKA/TABB)

Norveški veleposlanik u BiH Olav Reinertsen s pratnjom pohodio je 4. kolovoza sjedište Banjolučke biskupije gdje ga je primio banjolučki biskup Franjo Komarica zajedno s direktorom Caritasa mons. Miljenkom Aničićem.

Veleposlanik se zanimao za okolnosti u kojima živi i djeluje biskup zajedno sa svojim suradnicima i drugim pripadnicima svoje biskupije. Biskup i direktor Caritasa  ukratko su upoznali visoke goste o kontinuiranom nastojanju tijekom svih ratnih i poratnih godina oko zajedničkog dobra svih stanovnika na području biskupije i cijele zemlje.

Veleposlanik Reinertsen predstavio se kao dugogodišnji predstavnik svoj zemlje i europskih institucija zaduženih za zemlje Zapadnog Balkana. Izrazio je svoje razočaranje dosadašnjim ponašanjem domaćih političara s obzirom na njihovo pomanjkanje svijesti i volje nužnog rada za opće dobro svih stanovnika zemlje, a ne samo za članove vlastite stranke ili vlastitog naroda. Naveo je cijeli niz konkretnih, konstruktivnih projekata koje je njegova Vlada spremna podupirati u BiH.

Biskup Komarica zahvalio je veleposlaniku na njegovu iskrenom i poštenom pristupu rješavanju ozbiljnih višestrukih aktualnih problema u zemlji. Pripomenuo je da ima u zemlji i pozitivnih i voljnih snaga koje su  kadre i voljne izgrađivati svoj rodni kraj i svoju domovinu po mjeri svakog normalnog čovjeka. Pojasnio je kako se on osobno i njegovi suradnici u zadnje vrijeme trude osobito oko stasanja Europskog centra za mir i suradnju u Kući susreta „Marija Zvijezda“, na temeljima jedinstvene europske baštine nekadašnje čuvene trapističke opatije u Banjoj Luci.

Veleposlanik Reinertsen i njegovi suradnici pokazali su veliko zanimanje za taj Centar i obećali su doći na obilježavanje 2. obljetnice osnutka centra, 20. rujna.