Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova knjiga don Antona Šuljića „Kroz odškrinuta vrata postmoderne”

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu don Antona Šuljića „Kroz odškrinuta vrata postmoderne. Trak metafizičkih krijesnica u umjetnosti” koja donosi izbor recenzija, kritika i ogleda, izvijestili su iz Kršćanske sadašnjosti.

Nakon nedavno objavljene knjige „Ni tamjan, ni dogmatika”, koja donosi tekstove koji se uglavnom bave temom odnosa vjere i javnosti, i u ovoj je knjizi Šuljićeva namjera pružiti svjedočanstvo o tome što ga je u određenom smislu oblikovalo, usmjeravalo i hranilo, pokazujući kako se u slobodno vrijeme posvećivao nečemu izvan svojih profesionalnih obveza.

Temeljno polazište svih, ili barem većine ovih tekstova, jest odnos vjere i umjetnosti, odnosno općenito kulture: upućenost vjere na kulturu i obratno, odnosno neko propitivanje, odmjeravanje, pa i propinjanje spram odnosa za koji autor sluti da može uvijek biti bolji i obogaćujući za jednu i drugu danost. Ono što je ovdje skupljeno presjek je i izbor iz onoga što je tijekom tridesetak godina don Anton Šuljić kontinuirano radio, izvijestili su iz Kršćanske sadašnjosti. 

„Vjera je puno dala i puno može dati kulturi i kultura vjeri. Njihovo dodirivanje u nekim jezgrama kao i u sasvim konkretnim ostvarenjima toliko znade biti uzbudljivo da se duša katkad zatekne u vrtlozima smislova do kojih ju nikad ne bi bili doveli egzaktnost, učinkovitost i tehnika. Sasvim je logična, stoga, opredijeljenost za takve drhtaje smisla kojima možemo biti svjedoci samo ako ne ustuknemo, ne uplašimo se i ako ‘nađemo vremena’“, piše autor u predgovoru knjige.

Obje nove knjige don Antona Šuljića mogu se pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.