Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova knjiga Josipa Sanka Rabara: Duševni križ i obraćenje

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu Josipa Sanka Rabara Duševni križ i obraćenje, 58 meditacija koje je Rabar godinama pisao za kršćansku reviju Kana, za koju i dalje redovito piše.

U tim meditacijama donosi svoje životno iskustvo neposredne komunikacije s osobnim Bogom, opisuje nekoliko svojih psihoza iz mladosti koje su na neki način i dovele do obraćenja te mističnih iskustava čiji opisi plijene čitateljsku pozornost jer ih je Rabar ogolio svega suvišnoga i prikazao vrlo iskreno. Ovdje sabrani tekstovi pitki su i intrigantni, ali nerijetko i zahtjevni – traže zauzeto i pažljivo oko jer te memoarske zapise autor obogaćuje raznim digresijama, umećući razne primjere iz života, filozofije, vjere, povijesti, znanstvene zanimljivosti i slično (primjerice u meditacijama naslovljenima Marksizam, Sveti Gral, Militanti, Religija, znanost itd., Kako su moguća čuda?, Božja Ljubav i filozofi, Ateist je često nesretnik, Crkva u Hrvatskoj...).

U Rabarovim se kratkim ogledima stapa esejistička proza, kršćanska meditacija i filozofsko promišljanje, tvoreći sve skupa svojevrsnu teološku poetiku. Teme su raznovrsne, ali dominantno autobiografske. Knjiga Duševni križ i obraćenje pruža jedinstvenu priliku pročitati velik broj Rabarovih Meditacija na okupu i odjednom te tako zakoračiti u njegov svijet začaranog djetinjstva Božjeg djeteta, ističe izdavač.

Josip Sanko Rabar rođen je u Zagrebu 17. kolovoza 1946. Pjesnik je, prozaist, esejist, filozof, scenarist i publicist. Ispočetka pod utjecajem “Praxisa”, nakon obraćenja daje se krstiti kod isusovaca u noći na samu Novu godinu 1972. Diplomirao je 1976. godine filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je na Hrvatskom radiju, a zatim djeluje kao slobodni pisac. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, Hrvatskog društva katoličkih novinara, Hrvatskog filozofskog društva i Hrvatske paneuropske unije. Do sada je objavio 25 autorskih naslova od kojih su gotovo polovica knjige ogleda i meditacija, dok su ostalo romani, pjesme i knjige za djecu.

Knjiga Duševni križ i obraćenje dostupna je u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po cijeni od 100 kuna.