Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova knjiga mons. Slobodana Štambuka

Hvar (IKA)

Hvarski biskup u miru mons. Slobodan Štambuk objavio je novu knjigu pod nazivom „Sveci štovani u Hvarskoj biskupiji ili Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji“ (Naklada Bošković – Split).

Premda je u mirovini tek četiri godine, ovo je već druga njegova knjiga tiskana nakon završetka iznimno uspješne biskupske službe u Hvaru. U povodu izdanja nove knjige, hvarski biskup u miru našao je najbolji način da ostane u duhovnoj vezi sa svojim vjernicima i nakon završetka biskupske službe, te tako nastavi svoje dugogodišnje pastoralno djelovanje što ga je ostvarivao najprije kao župnik, a potom kao biskup.

Štambukovu knjigu o štovanju svetaca u Hvarskoj biskupiji možemo povezati s poznatim djelom objavljenim prije petsto godina pod nazivom „De institutione bene vivendi per exempla sanctorum“ (“O nauku dobrog življenja prema primjerima svetaca”), kojemu je autor otac hrvatske književnosti Marko Marulić. To Marulićevo djelo doživjelo je svojedobno više izdanja i prevedeno je na više europskih jezika, a posebno je zanimljivo da je prevedeno i na japanski jezik. Poveznica i usporedba knjige mons. Štambuka sa spomenutim Marulićevim djelom je logička i utemeljena, jer i jedan i drugi autor u svojim djelima pišu o životima svetaca s ciljem da svece i svetice i njihova djela predstave kao uzor i putokaz vjernicima kako živjeti u kršćanskom duhu i težiti svetosti, jer svi smo pozvani na svetost.

Osim toga vrijednost Štambukove knjige sastoji se i u tome što je svjedočanstvom o životima svetaca koji se štuju u župama Hvarske biskupije autor nastojao potaknuti duh zajedništva svih vjernika u biskupiji, jer će vjernici određene župe, čitajući o svecima koji se štuju u drugim župama osjetiti duhovno zajedništvo s vjernicima ostalih župnih zajednica, kojih u Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji ima četrdeset šest. Sveci koji se časte u župama na Hvaru, Braču i Visu su uglavnom sveci i svetice redovitog crkvenog kalendara, ali ima i župa u kojima se časte sveci čiji su se posmrtni ostatci iz rimskih katakomba  u određenom vremenu „nastanili“ na nekom od naših triju otoka.

Uz spomenute svece i svetice u pojedinim se župama posebno štuje Majka Božja i o tome bi, kaže mons. Štambuk, trebalo napisati posebnu knjigu. Premda kao biskup u miru mons. Slobodan Štambuk više nije u čestim prigodama propovijedanjem ostvarivati svoje evangelizacijsko poslanje, svojom novom knjigom će ipak pastoralno djelovati. Naime, knjiga će se sigurno naći u domovima mnogih obitelji u hvarsko-bračko-viškim župama i vjernici će čitajući živote svetaca duhovno se obogaćivati i biti potaknuti da nasljedujući primjere svetaca napreduju u kršćanskom življenju, a to je zapravo i svrha pastoralnog djelovanja.

Zbog neumornog nastojanja našeg dobrog biskupa u miru mons. Štambuka smatramo primjerenim navesti riječi sv. Pavla, što ih je napisao u svojim poodmaklim godinama. Sv. Pavao je zapisao: „Dobar sam boj vojevao, vjeru sačuvao i trku završio.“ I za našeg biskupa Slobodana možemo reći da je dobar boj vojevao i vjeru sačuvao, ali s obzirom na njegov nastavak pastoralnog djelovanja možemo ustvrditi da na našu sreću „nije trku završio“, te od njega očekujemo još poneku novu knjigu.