Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova odgojna godina u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu svojim su povratkom u Bogosloviju u srijedu 29. rujna počeli novu formacijsku godinu 2021/2022., objavljeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Bogoslovi iz deset (nad)biskupija (Zagrebačka nadbiskupija, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Zadarska nadbiskupija, Varaždinska biskupija, Požeška biskupija, Sisačka biskupija, Bjelovarsko-križevačka biskupija, Krčka biskupija, Gospićko-senjska biskupija i Mostarsko-duvanjska biskupija) svoju formaciju nastavit će u NBS-u duhovnom obnovom koja će se održati u petak, a onda i hodočašćem Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci u nedjelju, dan prije početka nove akademske godine koja počinje 4. listopada 2021.
Prethodno tomu, u ponedjeljak 13. rujna u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu pristigla su 15-orica novih kandidata za bogoslove prve godine svećeničke formacije. Od njih petnaest, devetorica su kandidati za Zagrebačku nadbiskupiju, dvojica za Požešku biskupiju te po jedan za Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Varaždinsku, Sisačku i Gospićko-senjsku biskupiju. Nakon okrjepe po dolasku i smještaja u sobe, pristigle kandidate za bogoslove pozdravio je rektor NBS-a preč. Željko Faltak, uime nazočnih duhovnika i odgojitelja.
Uvodni program za nove kandidate za bogoslove prve godine trajao je od utorka 14. do petka 24. rujna. U tom razdoblju kandidati su zajedno s odgojiteljima i duhovnicima prolazili kroz osnovna načela i principe života u zajednici Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, koja se temelje na dokumentu Kongregacije za kler „Dar svećeničkog zvanja“. Tako su budući bogoslovi temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi prolazili kroz upoznavanje s naravi i svrhom sjemeništa, dnevnim redom, prostorijama i kulturom života u NBS-u, pojedinim aspektima ljudske i duhovne dimenzije, liturgijskog života i intelektualne dimenzije formacije za svećeništvo.
Također, 21. rujna 2021., u sklopu predavanja o intelektualnoj dimenziji, kandidate je s osnovnim ciljevima, zahtjevima i organizacijom filozofsko-teološkog studija upoznao prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Tijekom uvodnog programa novi kandidati za bogoslove imali su priliku i dva puta hodočastiti. U nedjelju 19. rujna sudjelovali su na 290. zavjetnom hodočašću grada Zagreba u nacionalno svetištu Majke Božje Bistričke, gdje je središnje euharistijsko slavlje predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, koji je na početku mise ujedno pozdravio nove kandidate za bogoslove prve godine.
U četvrtak 23. rujna kandidati su zajedno s poglavarima hodočastili u zagrebačko svetište Majke Božje Remetske, gdje je ih je dočekao o. Antonio-Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta, koji ih je nakon mise upoznao s poviješću i značenjem remetskoga svetišta. Po povratu u NBS, hodočasnici su se zaustavili u novim prostorijama Radio Marije, gdje ih je dočekao i ugostio o. Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije.
Svoj uvodni program kandidati za bogoslove prve godine završili su iznošenjem osobnih svjedočanstava o vlastitom duhovnom pozivu, kao i osvrtom na provedeno vrijeme u zajednici Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa. Rektor Faltak je na završnom zajedničkom susretu izvijestio nazočne kako su do kraja uvodnog programa svi novi kandidati upisali filozofsko-teološke studije na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu i FTI-u Družbe Isusove na Jordanovcu, te su ujedno primljeni u NBS i time službeno postali bogoslovi prve godine.
Nadolazeći važni događaji za zajednicu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa svakako su đakonska ređenja koja će se održati 2. listopada za Varaždinsku biskupiju, 9. listopada za Zagrebačku nadbiskupiju i 23. listopada za Sisačku biskupiju.