Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova odluka o prilogu za misno slavlje u BiH

Sarajevo (IKA)

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na svojem redovnom zasjedanju u Banjoj Luci 13. i 14. srpnja 2023. donijeli su novu odluku o prilogu za misno slavlje koji će od 1. rujna 2023. umjesto dosadašnjih 20, iznositi 30 konvertibilnih maraka, priopćila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Slijedom te odluke i prilog za gregorijanske mise umjesto dosadašnjih 700 KM bit će 1000 KM. Ostale naknade propisane taksovnikom iz 2005. ostaju nepromijenjene.

Kako je navedeno u dopisu iz Vrhbosanske nadbiskupije upućenom svim župama, redovničkim i crkvenim ustanovama nije dopušteno naknadno povisiti misni prilog koji su vjernici već dali da bi se na njihovu nakanu namijenila misa u idućim mjesecima.

Tako primljene „vezane“ i „nevezane“ nakane treba slaviti za prilog koji je primljen prema postojećem taksovniku te sve „nevezane“ mise, kao i gregorijanske, koje su primljene po spomenutom taksovniku treba predati ekonomatu Vrhbosanske nadbiskupije ili Provincijalatu Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene do kraja 2023. godine.

Vjernici svojim misnim prilogom pridonose dobru Crkve i sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje svećenika i pastoralno djelovanje (usp. kan. 946), a svećenici su se dužni ravnati prema odredbi Zakonika kanonskog prava i kanona 945 § 2 koji propisuje da „i bez primanja ikakvog priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih“, prenosi Nedjelja.

Ključne riječi:
BK BiH misa