Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Na naslovnici „Glasa Koncila" br. 20. u tekućoj 2019. objavljena je fotografija s najvećeg koncerta duhovne glazbe u hrvatskoj povijesti u zagrebačkoj dvorani „Arena".

Tijekom više od tri sata koncerta u organizaciji Laudato televizije, više od 18.000 posjetitelja pjevalo je, molilo i meditiralo. Mladima je upućen i poziv na ostanak i povratak u Hrvatsku jer „domovina je tamo gdje je duša“. „Umnožite se i promijenite ovu zemlju tako da možete ostati u njoj. A to ćete moći samo ako progledate srcem“, bila je poruka nakon koje je publika spontano zapjevala pjesmu „Moja domovina“.

„Je li namjerno i delegirano isprovociran Papin odgovor glede kanonizacije bl. Stepinca; jesu li političari prihvatili tu temu, bilo svjesno bilo da su izmanipulirani, te sudjelovali u obmanjivanju hrvatske javnosti i odvraćanju njezine pozornosti od isključivoga gospodarskoga pojasa; nisu li brojni mediji svjesno i namjerno sudjelovali u toj velikoj manipulaciji?”, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom „Je li režirana velika manipulacija?”, u kojemu upozorava kolika je moć medija u obmanjivanju javnosti, odnosno u odvraćanju pozornosti javnosti od bitnih pitanja, na prošlotjednome primjeru kad je hrvatskoj javnosti gurnuta na glodanje kost o odnosu pape Franje, poglavara Srpske pravoslavne Crkve i kanonizacije bl. Alojzija Stepinca.

„Iz prve ruke znam koliko je velika težnja za profitom na ženama i djevojkama“, naslovljen je središnji intervju s Amerikankom Sue Thayer iz inicijative „40 dana za život“ o njezinu putu od voditeljice centra za pobačaje do zagovarateljice života. Pomalo jezovito zvuči njezino svjedočanstvo kako su u centrima „Planiranoga roditeljstva“ imali postavljene mjesečne ciljeve koliko se žena mora uputiti na pobačaj i koliko ih mora biti izvršeno. Jednako tako, ništa manje šokantno odjekuju njezine riječi: „Kada se prije pobačaja radi ultrazvuk, mnogi centri imaju vrhunske uređaje s 4D prikazom, ali zaslon okreću od majki kako ne bi vidjele dijete i odabrale život. Sigurna sam da bi 90 posto žena kada bi vidjele malo dijete s razvijenim tijelom odlučile spasiti dijete. Čak se i stišava jačina zvuka na uređaju kako majke ne bi čule otkucaje srca svojih beba. A sve s razlogom da ih se previše ne uznemiruje…”

Rubrika „Vjernici laici aktivni u Crkvi” donosi promišljanja o obitelji, vjeri, laicima u Crkvi i dr., Ivane Buće iz župe sv. Josipa radnika u Gajnicama u Zagrebu, koja je udana, majka je dvoje djece, unatoč ozbiljnoj dijagnozi pjevačice u župnom zboru „Credo“, urednice župne Facebook-stranice i svestrano aktivne pastoralne suradnice.

Nives Skoko Žanić, dopredsjednica humanitarne udruge „Fra Mladen Hrkać” u Zagrebu predstavlja akivnosti udruge i njezinih volontera. Indijac Cryril John govori o promjeni prastaroga koncepta molitve u kojem samo župnik moli te odgovara na pitanje zašto u karizmatskom pokretu pozivaju na zagovornu molitvu?

Od ovoga broja „Glas Koncila” počinje s novom nizankom o ubijenim i ranjenim ženama u Domovinskom ratu. Prva potresna priča govori o Mandi Prašin, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće i očekivani je porod trebao biti u studenome 1993., ali je ubijena 10. rujna 1993. na kućnom pragu, zajedno s nerođenim djetetom pod svojim srcem. „Kakav je vjerski okoliš u ‘najekološkijem’ mjestu u Hrvatskoj?”, naslov je reportaže iz župe sv. Ante Padovanskoga u Nadinu u Zadarskoj nadbiskupiji.

Ključne riječi:
novi broj glasa koncila