Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Izvještajem, s prikladnom naslovnom fotografijom, s proslave Svete nedjelje u čast Predragocjenoj Krvi Kristovoj u Ludbregu otvara se novi broj Glasa Koncila, 36. u 2019. godini s nadnevkom od nedjelje 8. rujna.

Središnje misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji se u propovijedi osvrnuo na „školu za život“, pri čemu je govorio o Isusovoj školi, ali je također dotaknuo neke teme obrazovne reforme. Tako je, među ostalim, naglasio poštovanje učiteljskoga poziva (i život učitelja je život), ali i u ulaganje u najranjivije, one koji ne će moći konkurirati na tržištu rada. „I mi okupljeni ovdje danas za tim stolom želimo se nahraniti Isusovim tijelom i krvlju prolivenom na križu kako bi među nama zavladalo drugačije ozračje od onoga VIP gostiju u farizejevoj kući“, rekao je među ostalim nadbiskup Hranić, osvrćući se na evanđeoski izvještaj.

„Poligon za manipulaciju“, naslov je komentara urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića. U komentaru se urednik osvrće na hrvatsko-srpske odnosno srpsko-hrvatske odnose, koji su s jedne strane „prvorazredna velika zadaća i tema“, ali također i „prigoda za bezgranične manipulacije“. Nažalost, smatra urednik, u ovo posljednje ulaže se „mnogo više energije, napora i sredstava“. Te tvrdnje mons. Miklenić potkrepljuje nekim novijim i starijim događajima: vijest o propasti zajedničke škole za mlade Hrvate i Srbe u Vukovaru (koju je financirala Norveška); pitanje ćiriličnih natpisa u tom gradu koje je forsirala ondašnja SDP-ova koalicija; nedavni incidenti, napuhani ili stvarni, i rasprava o njima koja je zasjenila pokop 294 ekshumirane žrtve komunizma u Gračanima, među kojima je bilo 63 maloljetnika; te medijsko tretiranje izjave požeškoga biskupa koji je osudio napade na osobe srpske nacionalnosti.

Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj ističe se onaj s Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje osnovnih škola održane u Splitu, kao i onaj o preminuću poznate crkvene glazbenice i pedagoginje s. Imakulate Malinke. Tu je i izvještaj o proslavi blagdana Gospe od suza u Pleternici. A tko su desetorica novih kardinala koje je imenovao papa Franjo, čitatelji mogu saznati u izvještaju s nedjeljnog Angelusa u Vatikanu.

„Domovinski rat u hrvatskom dokumentarnom filmu slabo je zastupljen“, kaže među ostalim Luka Klapan, scenarist i redatelj dokumentarnih filmova, koji u svojim filmovima iznosi priče i sudbine, kadgod vrlo bolne i potresne, ljudi iz Domovinskoga rata. „Primijetio sam da se moji filmovi u zadnje vrijeme sve više prikazuju na stranim filmskim festivalima, za razliku od naših filmskih festivala na kojima su se prikazivala moja ranija ostvarenja. Smatram da je to zbog toga što zadnjih nekoliko godina snimam dokumentarce o ubojstvima Hrvata u Domovinskom ratu i filmove s vjerskom tematikom“, kaže među ostalim sugovornik.

U redovitoj reportaži u novome broju Glasa Koncila predstavljena je župna zajednica sv. Antuna Padovanskoga u Vojniću podno Petrove gore. Direktor ljudskih potencijala u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, predavač na Fakultetu prometnih znanosti, s prijateljem – još uvijek pomalo iz hobija – proizvodi „Anđeosko pivo“, suprug i otac petero djece, uza sve to čovjek koji nastoji produbiti svoju vjeru, čitač i pastoralni suradnik u župi Dobroga Pastira u zagrebačkim Sesvetama. Riječ je o Nini Karamatiću, gostu u rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi“.

Zašto Crkva – u svijetu takozvanog „prava na informaciju“, u kojemu se zapravo često manipulira informacijama – pod svaku cijenu brani ispovjednu tajnu? Odgovor se može naći u prikazu nedavno objavljenog vatikanskog dokumenta, koji je nastao prije svega kao odgovor na zakonske prijedloge u nekim zemljama da se, uime tobožnje zaštite djece i maloljetnika od spolnih zloporaba, „ukine“ ispovjedna tajna, tj. da se propiše obveza prijavljivanja počinitelja ili saznanja o počinjenju bez ikakvih izuzetaka i ograničenja.

Svetište Majke Božje Lučičke, tj. crkva Sv. Lovre koja se nalazi na području župe Lipovac na krajnjem istoku Hrvatske – ta ljepotica „pomalo usamljeno stoji u okruženju netaknute ravničarske idile“. No, jednom godišnje svetište oživi, za Malu Gospu. Taj je blagdan bio povod za iscrpniji „susret“ sa svetištem u Glasu Koncila.

Na svojih četrdeset stranica novi broj Glasa Koncila nudi još tri svjedočanstva. Posebno je potresna životna priča Rebecce Kiessling, danas 50-godišnje odvjetnice koja je s 18 godina saznala da je začeta u činu silovanja. Njezin stav i borba „za život“ sažeti su u riječima: „Najvažnije što sam naučila jest da silovatelj nije moj stvoritelj… Moja vrijednost i osobnost nisu uvjetovani činjenicom da sam začeta silovanjem, nego time što sam dijete Božje.“ U rubrici „Susret“ u novome broju Glasa Koncila predstavlja se i Anton Đok, trener hrvatske juniorske hrvačke reprezentacije. „Ako ne živim evanđelje, sportaše mogu navesti na krivi put“, kaže sugovornik. „Majko, nisi rodila kukavicu“, naslov je priloga u kojemu svjedoči Katija Rilović, sestra blizanka ubijenoga hrvatskoga branitelja.

Prilog Glasa Koncila „Prilika“ u novome broju donosi još jedan nastavak romana „Knjiga puna sarma“ Nikole Kuzmičića.

Ključne riječi:
novi broj glasa koncila