Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Izišao je novi Glas Koncila priređen za nedjelju 20. rujna 2020.

Unatoč posebnim okolnostima i izazovima koje prati pandemija koronavirusa, Crkva u Hrvatskoj u srijedu 16. rujna dobila je novoga nadbiskupa, mons. Antu Jozića. Tim događajima otvara se novi Glas Koncila, a naslovnu fotografiju i prigodni tekst o događaju iz novoizgrađene solinske crkve Svete obitelji na Gospinu otoku priredio Ivan Tašev.

Unatoč mnogobrojnim susretima i obvezama, zareditelj mons. Jozića, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin izdvojio je i svoje vrijeme za intervju u Glasu Koncila koji je vodio Ivan Tašev. Poruka kardinala Parolina je da u Crkvi u Hrvata dugo iščekivana kanonizacija kardinala Stepinca treba biti trenutak zajedništva za čitavu Crkvu.

Uz porast tenzija oko pitanja vjeronauka u novoj školskoj godini obilježenoj pandemijom koronavirusa, glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u svome komentaru postavlja pitanje kome je zapravo u interesu da iz godine u godinu vjeronauk, vjeroučitelji i vjeroučenici i njihove obitelji moraju iznova prolaziti kroz tunel diskriminacije. Osvrnuo se i na tumačenja koja govore da se vjerski sadržaji u školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, te objasnio da su takva razmišljanja u potpunoj suprotnosti s nastojanjima da škola njeguje hrvatsku kulturu, tradiciju i identitet, iz kojih je nemoguće izbaciti kršćanski, katolički element. Ne može se svisoka zapovjediti neka nova kultura i baština jer one se stvaraju stoljećima, a naprasito poništavanje kulturnoga nasljeđa previše bi podsjećalo na kulturnu diktaturu.

S obzirom da je 289. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba prošloga vikenda proteklo u znaku pandemije i potresa koji su obilježili 2020. godinu, Glas Koncila je ovogodišnju obnovu zavjeta Majci Mariji zagrebačkih vjernika prikazao u širem, reportažnom stilu. Osjećaje koje su vjernici u Bistricu donijeli u svojim srcima na hodočašće te poruke ohrabrenja koje je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima uputio na središnjemu euharistijskom slavlju u nedjelju 13. rujna u tekstu na dvije stranice objedinio je Marino Erceg.

Rubrika Mladi mladima u novom se broju Glasa Koncila bavi odgojem kao protuteži međuvršnjačkom nasilju. Darko Grden predstavio je u teološkom osvrtu Pismo biskupima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Od većih vijesti Glas Koncila nije propustio izvijestiti i o Danu hrvatskih mučenika u Udbini te biskupskome ređenju u Mostaru. S vremenskim odmakom cijela je stranica posvećena i proslavama Male Gospe u Solinu, Kloštar Ivaniću, Slavonskom Brodu i Varaždinu.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj