Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi, 39. broj katoličkoga tjednika Glas Koncila u 2020., s nadnevkom nedjelje 27. rujna.

Dvije aktualne teme – položaj vjeronauka u suvremenom hrvatskom društvu te udomljavanje djece istospolnih parova – obrađene su na stranicama novoga broja. Iznoseći jasan i nedvosmislen stav i učenje Crkve o tim pitanjima, Glas Koncila je na svojim stranicama ugostio stručnjake iz tih područja.

Govoreći o opravdanosti vjeronauka u školskom sustavu sugovornica u intervjuu bila je prof. dr. Jadranka Garmaz s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Splitu. Istaknula je da ukoliko obrazovni sustav želi biti cjelovit mora imati vjeronauk te kako je školski vjeronauk kod nas „možda još potrebniji nego u drugim starim demokracijama budući da se naša zemlja suočava s pitanjem oprosta, tolerancije, međureligijskoga dijaloga, mira i zajedničkoga suživota“.

O pitanju udomljavanja djece s moralnoga stajališta za Glas Koncila govorila je teologinja dr. s. Ana Begić iznijevši da „istospolne zajednice ne mogu ispuniti obiteljsku zadaću“, a iz osobnoga iskustva Claudia Juranić Klarić posvjedočila je kao udomiteljica da su u tri župe Riječke nadbiskupije dobili deset udomiteljskih obitelji.

Na naslovnici su tekst i fotografija Marijanske procesije za život iz Zagreba, kao najava jesenske 14. molitvene kampanje Inicijative „40 dana za život“ na 37 mjesta bdijenja s naslovom „Kultura života pobjeda je dobra nad zlom“.

Govor o stanju Europske unije predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen bio je povod glavnom uredniku Glasa Koncila Branimiru Staniću za komentar naslovljen „Europa ne može bez kršćanstva“. „Providnost kao da se poigrala i govorom predsjednice Komisije koja se, obrazlažući pojedine teze koje nemaju izravne veze s kršćanstvom, koristila citatima i autoritetima trojice velikana povezanih sa životom Europske unije, na čije je djelovanje uvelike utjecala povezanost s Katoličkom Crkvom“, napisao je Stanić.

Na stranicama Glasa Koncila u teološkom osvrtu donosi se razmišljanje dr. Stjepana Radića o prosvjetiteljstvu u svjetlu novih izazova, a može se pročitati i više vjerničkih svjedočanstava: liječnik i poduzetnik govore u pouzdanju u zagovor Blažene Djevice Marije dok Đurđica Lišnjić iz Karlovca govori kako je nakon iskustva progonstva mir pronašla u obitelji i župi. Objavljena je i poruka Komisije Iustitia et Pax o pandemiji koronavirusne bolesti.

Na inozemnim stranicama piše se o poljskim biskupima koji su nedvosmisleno za odbacivanje Istanbulske konvencije, dok reportaža prikazuje život vjernika u Župi sv. Petra i Pavla u Bešićima koja djeluje u sjeni „zagrebačkoga glamura“.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj