Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

U središtu novog broja Glasa Koncila pripremljenog za nedjelju 2. travnja nalazi se promišljanje o „ludosti križa“ popraćeno fotografijom s glazbeno-scenskoga prikaza Isusove muke u Župi sv. Petra Apostola u Ivanić Gradu.  

Ususret vazmenom trodnevlju na stranicama Glasa Koncila piše kako je u općeljudskom smislu križ svaka patnja i bol, svako ograničenje utkano u život. Suvremeni svijet zatvara oči pred smislom patnje. No, iako „ludost križa“ zbunjuje, vodi i do slobode.

U jeku zabrinutosti koja se diljem svijeta među vjernicima širi u kontekstu jačanja suvremenih „ideoloških kolonizacija“, glavni urednik Glasa Koncila piše komentar o „velikom svjetlu sa sjevera“ – pismu skandinavskih biskupa koji su se oduprli napasti da u svemu slijede tamošnje glavne struje. „U poruci koja se s rijetko viđenom nježnošću suočava s velikim ranama povezanim s relativiziranjima spolnoga morala, koji danas uključuje i promicanje istospolnih zajednica, promjene spola, proglašavanje kršćanskoga nauka o braku zastarjelim – što sve vodi i do demografskih zima – biskupi su izrekli vjersku istinu, a ostali su u ljubavi“, piše između ostalo urednik Stanić.

„Pastoralno obraćenje najprije znači supstancijalno obraćenje ljudi koji rade u strukturama. Ono uključuje srce prožeto sustavnim, svakodnevnim žarom, zanosom i svetim nemirom u pastoralnom i katehetskom djelovanju“, rekao je dr. Stanislav Šota u središnjem intervjuu pojašnjavajući do kojih zaokreta treba doći u župnom pastoralu da bi on bio živ u punom smislu te riječi.

Autor novoobjavljene knjige „Kultura susreta u pastoralnom djelovanju“ uz govor o krizi pastorala, kako ju je nazvao, „kronično umorne“ Crkve u Hrvata, dotaknuo se i življenja kulture susreta u vremenu bojazni od zlostavljanja maloljetnika.

Desetak minuta vožnje od Požege, podno Papuka, nalazi se slavonsko mjesto Velika i njegova Župa sv. Augustina. Brojke – odnos rođenih i umrlih, iseljavanje i druge statistike – ne mogu oslikati u cijelosti pravu stvarnost Velike. Iz Glasa Koncila poručuju kako, nakon jedne korizmene nedjelje provedene s veličkim vjernicima, iz požeškoga kraja nisu otišli s okusom gorčine. Dapače, vidjelo se kako u praksi djeluje promišljanje sveca iz 4. stoljeća: „Vremena, to smo mi!“

U 2126 stihova „Judite“ Marko Marulić je upisao i dilemu s kojom kršćane suočava Cvjetnica: Ima li se smisla truditi oko dobrih djela ako ionako u konačnici ništa ne možemo spasiti? O Marulićevom djelu i njegovom kršćanskom habitusu progovara autorica knjige „Studije o Marulićevoj ‚Juditi‘“ dr. Ružica Pšihistal.

Prva konferencija hrvatskih katoličkih poduzetnica održana je krajem ožujka kod franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu. Poslovna žena i pred društvo, ali i pred Crkvu stavlja brojna pitanja na koja se odgovori rijetko mogu čuti. Ugrožava li poduzetništvo majčinstvo i brak? Može li ono riješiti ekonomsku krizu? I zašto je u radu za „najveću korporaciju na svijetu“ bilanca uvijek pozitivna? Za Glas Koncila odgovorile su poduzetničke sugovornice i organizatorice konferencije Andrea Oroš i Daniela Drčec.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj