Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 22. listopada. „Broj se otvara naslovnom fotografijom i reportažom o volonterskom maratonu ‚72 sata bez kompromisa‘“, objavili su iz uredništva.

Više od sto tisuća sati volonterskoga rada, više od dvadeset tisuća volontera i više od tri tisuće volonterskih akcija ugrađeno je u prethodnih deset godina otkako se u Hrvatskoj svake jeseni događa volonterski program „72 sata bez kompromisa“. U svom volonterskom „jurišu“ mladi su ove godine u tri listopadska dana svoj trag ostavili od Vukovara do Vele Luke.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije širinom svojega djelovanja može posramiti brojne međunarodne humanitarne organizacije koje uživaju daleko veću „medijsku vidljivost“. Devedeseta obljetnica njegova utemeljenja bila je povod za intervju s ravnateljicom s. Jelenom Lončar. „Materijalna oskudica itekako je prisutna u društvu, to mi vidimo i u svojem radu i o njoj se puno u javnosti govori. Ipak nas daleko više zabrinjava duhovno i socijalno siromaštvo; otuđenost ljudi jednih od drugih, beznadnost i besmisao života, poremećen i relativiziran sustav vrijednosti te osamljenost koja je prisutna u svim slojevima i među svim generacijama“, rekla je uz ostalo u intervjuu s. Jelena.

O važnom dokumentu koji je Europska komisija donijela u obliku priopćenja naslovljenom „Demografske promjene u Europi: instrumenti za djelovanje“, a koji je gotovo neprimjetno prošao u europskoj javnosti piše u ovotjednom komentaru urednik Branimir Stanić. Iz dokumenta se, piše urednik Stanić, već sada može uočiti nekoliko iznenađenja, pa čak i zaokreta u stajalištima i politikama čelništva Europske unije.

U reportažnom je prikazu predstavljen Klobuk iz kojega su potekli brojni intelektualci i duhovne osobe, među kojima je sluga Božji Petar Barbarić. Mjestom dominira župna crkva sv. Marka koja je ove, 2023. godine, proslavila 150 godina od osamostaljenja.

Dva je mjeseca kao volonterka u župi Morulem, koja ima 40 tisuća vjernika, u Ugandi boravila Vinkovčanka Josipa Prgomet. Ona je jedna od 11 volonterki koje su u posljednjih godinu i pol dana bile u misijama zahvaljujući Volonterskoj mreži „Ante Gabrić“. Uz ovogodišnji Svjetski dan misija volonterka Prgomet svjedoči kako je misionarsko iskustvo doživjela kao Božje čudo i blagoslov.

Kao „sijač Božje riječi“ osjeća se đakovačka vjeroučiteljica Nataša Šantić, jedna od 15 nagrađenih godišnjom nagradom „Ivan Filipović“, koja se dodjeljuje zaslužnim djelatnicima u odgoju i obrazovanju. Rad s mladima, svjedoči u razgovoru za Glas Koncila, ispunjava je i daje joj dodatnu snagu i optimizam za djelovanje, a smatra da „bez vjeronauka školstvo ne bi imalo dušu“.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj