Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 12. studenoga. Novi se broj otvara naslovnicom koju nosi susret pape Franje s 7500 djece, izvijestili su iz Uredništva.

Papa Franjo susreo se s djecom iz 84 zemlje svijeta u dvorani Pavla VI. u ponedjeljak 6. studenoga u organizaciji Dikasterija za kulturu i odgoj, pod geslom „Djeca susreću Papu“. Tema susreta bila je „Učimo od dječaka i djevojčica“.

Novoimenovani subotički biskup Franjo Fazekaš, koji će za biskupa biti zaređen 11. studenoga u Subotici, dao je intervju Glasu Koncila u kojem je govorio i o temi slavlja liturgije na materinskom jeziku. „Jedino u Crkvi ostaje autentični hrvatski jezik jer se u društvu već pomalo izgubio, jer i sami Hrvati katolici više govore srpski u svakodnevnom životu. Mi se trudimo i trudit ćemo se i dalje da se očuva i jezik i identitet bilo kojega naroda. Moramo se držati liturgijskih knjiga i na hrvatskom jeziku slaviti mise i predvoditi obrede“, rekao je mons. Fazekaš, koji je govorio i o svojoj novoj službi te položaju Hrvata katolika u Subotičkoj biskupiji.

Utjeha učitelja Stepinca tema je ovotjednoga komentara glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića uz objavu 39 propovijedi zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca. „Zato je danas, zasigurno otajstveno, Stepinac došao u pomoć hrvatskomu vjernomu narodu po svojoj utješnoj pastirskoj riječi. Čini se da količina svega njegova naučavanja koje još čeka na objavu sugerira da svijetu ne dolaze lakša vremena“, piše među ostalim urednik Stanić.

„Već je sv. Augustin okarakterizirao predškolsko doba i djetinjstvo kao vremena u kojima se uči dijalog s Učiteljem koji govori iznutra. I suvremena antropologija i pedagogija potvrđuju da je predškolsko dijete sposobno spoznati Boga“, tako sugovornica u središnjem intervjuu Glasa Koncila izv. prof. dr. Kata s. Amabilis Jurić aktualizira važnost vjerskoga odgoja djece predškolske dobi. Župe trebaju otvoriti još više svoje katehetske dvorane i u njih pripustiti i djecu vrtićke dobi i njihove roditelje, kojima treba potpora u neizvjesnoj svakidašnjici, poziva izv. prof. dr. Amabilis Jurić i upozorava da postoji mogućnost vjerskoga odgoja u državnim vrtićima, za koji su, što zbog neznanja roditelja, što zbog nebrige ravnatelja i odgojitelja, hrvatska djeca sustavno uskraćena.

Stranice Glasa Koncila aktualiziraju i izazovnu tribinu o knjizi „Što je žena?“ Matta Walsha održanu u crkvi sv. Mati Slobode gdje su se zbog spomenute knjige osim zainteresirane mnogobrojne publike pojavili i – prosvjednici.

Šezdeset i sedam programa u šest zemalja – tako zvuči ovogodišnja bilanca hrvatske »Pobjede svetosti«, duhovno-zabavne manifestacije koja je dan uoči Svih svetih proslavila svoj dvadeseti rođendan, a kojoj je posvećena ovotjedna reportaža. Već i ti brojevi svjedoče da je riječ o jedinstveno živoj, a mladoj svetačkoj tradiciji, dok neobično izoštrene medijske reakcije otkrivaju da je fenomen mlade vjere prerastao i u ozbiljan izazov društvu.

U razgovoru s novim doktorom teologije, Darkom Rapićem, specijaliziranim za socijalni nauk Crkve u pogledu migracija i izbjeglištva doznaje se što uključuje kršćanska briga za migrante i izbjeglice, izvijestili su iz Uredništva.