Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 19. studenog 2023., izvijestilo je uredništvo Glasa Koncila.

Broj se otvara naslovnicom „koju nose“ dvije teme – Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje te zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije.

Aktualni prijepori o tome tko bi 2023. godine trebao predvoditi vukovarsku kolonu sjećanja na Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ponukali su Glas Koncila da se „pozabavi“ pitanjem identiteta kolone sjećanja i općenito komemoracije žrtava, ne bi li se iz same logike stvari izvukao kakav zaključak.

Za Glas Koncila tom prigodom svoja promišljanja o koloni sjećanja i općenito o komemoraciji žrtava Domovinskoga rata iznijeli su sugovornici čija je životna sudbina na razne načine vezana za Vukovar. Ako je išta zajedničko sugovornicima Glasa Koncila, to je uvjerenje da su kolona sjećanja i Vukovar kao svehrvatski simbol iznad svakoga parcijalnoga pristupa.

Tjedni komentar glavnoga urednika Glasa Koncila tematizira odgovore na krizu vjere. „Zajednički nazivnik događanjima i fenomenima u koji je uronjen današnji crkveni život zapravo je: kriza vjere. Treba se odmah odmaknuti od zamke da ikoji čovjek može ‚spasiti stvar‘ jer gospodar života i povijesti uvijek je samo Bog, a crkveni nauk nije privatno vlasništvo pojedinaca i skupina, nego pripada kao polog vjere svim vjernicima. U tom je smislu blagotvorno bilo čuti kako je svojevrstan odgovor na aktualnu krizu vjere koja je zahvatila mnoge u Crkvi dao zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša u homiliji na ređenju novoga subotičkoga biskupa“, napisao je između ostalog urednik Branimir Stanić.

Dva desetljeća postoji Župa Marije Majke Crkve na Plitvicama predstavljena u tjednoj reportaži novoga broja. No oko 600 tamošnjih vjernika još čeka župnu crkvu. Na nedjeljnim misnim slavljima plitvička se župa okuplja u pastoralnom centru u Mukinjama. Vjerska svakidašnjica plitvičkih župljana pokazuje se kao manje poznata slika jednoga od „kutaka“ Hrvatske, slika koju je nemoguće „uloviti“ mobitelom ili fotoaparatom.

Kako je Boga slaviti stvaralaštvom udvoje svjedoče supružnici Iva i Maks Bardun koji su se upoznali na probi za mjuzikl, a danas mjuziklima progovaraju o obiteljskom životu.

A o obiteljskom životu, odnosno novim perspektivama procvata obiteljskoga života i o suvremenim izazovima obitelji za Glas Koncila govori i američki povjesničar Allan Carlson.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj