Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 19. svibnja 2024., izvijestilo je uredništvo Glasa Koncila.

Hodočašćem djece iz katoličkih škola i vrtića Majci Božjoj Bistričkoj otvara se novi broj Glasa. Na Majčin dan oko 2 tisuće roditelja i djece okupilo se na Mariji Bistrici druge svibanjske nedjelje, a novost je ovogodišnjega hodočašća što su se pod zagovor Majke Marije u njezino svetište u srcu Hrvatskoga zagorja došli staviti i učenici katoličkih osnovnih i srednjih škola. Slikom i riječima dojmove toga obiteljskoga dana prenijela je ovotjedna reportaža.

U fokusu novoga broja je i nedavno održana konferencija „Slijedi svoj poziv“ posvećena kršćanskomu vodstvu na kojoj se oko 350 sudionika nadahnulo izlaganjima govornika iz svijeta sporta, medija, znanosti, poduzetništva, civilnoga društva i Katoličke Crkve.

Ususret prvomu Svjetskomu danu djece, za čiju je proslavu papa Franjo odredio subotu 25. i nedjelju 26. svibnja, u intervjuu za Glas Koncila govori docent s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu dr. Toni Maglica, „bogat“ iskustvom neposrednoga socijalnopedagoškoga rada s djecom, mladima i njihovim roditeljima. Analizirajući krize roditeljstva i odgojno-obrazovnih institucija, sugovornik se kritički osvrnuo i na popularne odgojne tehnike, ali i ocrtao ulogu Crkve u promicanju dobra djece. „Nedopustivo je da se u crkvenim krugovima govori o braku i djeci kao o muci, križu i trpljenju, a da se i ne spomene kolika je radost imati supružnika, dijete, obitelj. Jednako je tako nedopustivo zagovarati život, a istodobno dopuštati da broju djece u obitelji presuđuju financijski razlozi.“

Daleko je od „katastrofične“ perspektiva sugovornice dr. Katarine Aladrović Slovaček sa zagrebačkoga Učiteljskoga fakulteta glede budućnosti knjige, ali i popularizacije kulture čitanja. Uz Svjetski dan djece sugovornica govori o vrijednosti pisane riječi i o tome kako potaknuti mlade na avanturu čitanja knjiga kao istinski „ulog“ za budućnost.

Angažirani vjernik Ivan Velerajter iz Lovasa svjedoči kako se u njegovu životu Josipova iskra ražarila u trenutku najvećih životnih kušnja te kako je pobožnost Marijinu zaručniku uspio proširiti i među župljanima, izvijestilo je Uredništvo.ž

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj