Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Ređenjem novoga požeškoga Ive Martinovića otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 16. lipnja, izvijestili su iz Uredništva.

Vjernici Požeške biskupije s radošću su dočekali svojega novoga pastira – biskupa Ivu Martinovića, kojega je u subotu 8. lipnja u trosatnoj liturgiji u katedrali sv. Terezije Avilske zaredio zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša.

U fokusu novoga broja je i predstavljanje zbirka od 80-ak propovijedi apostolskoga nuncija nadbiskupa Giorgia Lingue »…da svijet uzvjeruje« koje je izgovarao na svojoj službi u Hrvatskoj.

Izborni paradoksi tema su ovotjednoga komentara glavnoga urednika Branimira Stanića. »Kako to da događaj duhovnoga karaktera može izazvati takvo gibanje mladih koji u materijalnom smislu ne mogu dobiti ništa više od žuljeva na nogama, a izbori za EU-parlament, preko kojih se mladima nude brda i doline, ne uspijevaju nagnuti mlade da prijeđu prag biračkoga mjesta?«, piše među ostalim urednik Stanić.

O krizi kršćanske Europe, ulozi demokršćanskih političara te misiji koju hrvatski narod ima na Starom Kontinentu koji mijenja svoje lice u središnjem intervjuu govori povjesničar sa splitskoga Filozofskoga fakulteta prof. dr. Josip Vrandečić. »Katolici nisu zadovoljni stanjem ovakve Europe, no za nju se treba boriti jer ona je civilizacija, naš dom, duhovno najvažniji kontinent«, napomenuo je u razgovoru. »Naša se nacija, povijesno gledano, razvijala kroz duga stoljeća bez vlastitoga državnoga okvira i stoga se morala jače osloniti na našu tradiciju: naglasiti naše prirodno i političko pravo na vlastitu državu, na naš jezik, osloniti se na katoličku vjeru i običaje. Zbog toga je naš konzervativizam jači i otporniji nego na Zapadu«, rekao između ostaloga je prof. dr. Vrandečić.

Mnogim vjernicima u Hrvatskoj nepoznato je da grad na jadranskoj obali čuva jednoga od protagonista biblijskih događanja – sv. Šimuna starca. Tijelo proroka koji je u svojim rukama držao Isusa i objavio njegovo mesijanstvo još od 13. stoljeća čuva se u Zadru. Hodočašća, zavjetni dani i duhovne obnove novi su stupovi svetišta, koje privlači rastući broj vjernika iz Hrvatske i svijeta. »Kad dođem u blizinu tijela sv. Šime, vidim njegovo uho i pomislim: ‘To je uho koje je slušalo glas Isusa Krista’«, rekao je za Glas Koncila upravitelj svetišta svećenik Damir Šehić, koji Šimunov zadarski dom vidi i kao »istinski ured za demografiju«.

Novi povijesni feljton na temelju knjige dr. Anđelka Mijatovića »Pisma iz tamnice« donosi svjedočanstva hrvatskih uznika kroz povijest.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svjedoči aktivna pastoralna vijećnica i voditeljica zbora Sonja Vuljak iz Đelekovca koja je svoje darove i vrline u punini zaživjela u župi.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj