Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 7. srpnja 2024., izvijestilo je uredništvo Glasa Koncila.

Susretom iseljene i domovinske Hrvatske u znaku vjere, obitelji i domoljublja otvara se novi broj Glasa Koncila.

S naslovnice se u fokusu novoga broja nastavlja proslava 130. obljetnice utemeljenja Hrvatske bratske zajednice i dvodnevni festival „Tambure kroz generacije“. Tim povodom, misno slavlje je u nedjelju, 30. lipnja u Župi sv. pape Ivana XXIII. predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

U povodu okrugle obljetnice najmnogoljudnije hrvatske organizacije u dijaspori crkvu u zagrebačkoj Dubravi ispunili su američki i kanadski Hrvati – potomci Hrvata koji su još od kraja 19. stoljeća počeli naseljavati razne predjele Sjeverne Amerike.

Novi broj Glasa Koncila donosi i fotografije i podatke ovogodišnjih mladomisnika Crkve u Hrvata.

O etičkim izazovima „robotskih“ vozila u središnjem intervjuu govori bioetičar prof. dr. Anto Čartolovni. „Nije moralno ispravno odluku o životu i smrti povjeriti stroju“, upozorava sugovornik i dodaje: „Kod autonomnih je automobila ‘odluka’ u potpunosti prepuštena stroju, pa i onda kad ta odluka uključuje moralnu dilemu, kad mora odrediti čiji će život čuvati, a čiji ugroziti.“ Osvrće se i na nedavno predstavljeno vozilo Verne. „Promet je vrlo kompleksna stvarnost i sva ispitivanja koja su provedena, najviše u SAD-u, pokazala su da autonomna vozila u prometu kakav poznajemo, u kojem na mnogočime uvjetovanim cestama sudjeluju različita vozila i pješaci, ne funkcioniraju kako treba“, upozorio je prof. dr. Čartolovni.

Borba za život u globalnoj areni loših poteza i alternativa; od izvješća skupine G7 u Apuliji u kojem nema riječi pobačaj pa do osude prostitucije i pornografije izvjestiteljice Reem Alsaalem u UN-u tematizira se u rubrici „Pro vita“.

Novi nastavak povijesnoga feljtona bavi se pismima koja su iz tamnica slali Mile Budak i Marko Hranilović, zagovornici ideje hrvatske samosvojnosti nasuprot diktaturi kralja Aleksandra, izvijestio je Glas Koncila.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj