Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Kane: Komunikacija djelima najbolja je komunikacija

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj kršćanske obiteljske revije Kana za lipanj.

„I u ovom broju Kane svjedočimo koliko nas okupira pitanje medija i njihove važnosti, vjerodostojnosti i budućnosti“, istaknula je u Uvodniku glavna urednica Maja Petranović. Očitost podijeljenosti sveukupne javnosti, one društvene, vjerničke, pa tako i nas kao pojedinaca, također nas pogađa, dodaje urednica, s obzirom na to da su se danas, primjerice, mnogi našli na udaru etiketiranja s obzirom na odluku vezanu uz cijepljenje.

U novom broju Kane objavljena su dva razgovora. Prvi je sa Zvonkom Francom, svestranim teologom s bogatim iskustvom u radu s medijima (Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, IKA, HKR, Radio Marija), ali i sa živom kreativnom stranom koju pokazuje pisanjem pjesama, glazbom, člancima i kolumnama. U razgovoru je otkrio svoje stavove u odnosu Crkve i medija u Hrvatskoj, budućnosti medija općenito, odgoju vjernika za medije i osobnom nadahnuću za rad i stvaranje u kontekstu medija, komunikacije i umjetnosti.

Aldo Sinković razgovarao je pak s dr. Stefanom Kempisom, njemačkim teologom i glavnim urednikom Njemačkog programa Vatikanskog radija, o Katoličkoj Crkvi u toj zemlji, duhu proturječnosti koji ju obilježava, o teološkim raspravama danas i nizu pomalo osjetljivih tema vezanih uz tzv. Sinodalni put, podjelu blagoslova homoseksualnim parovima i sl.

U rubrici Aktualno Stjepan Lice donosi vrlo zanimljiv članak o bl. Karlu de Foucauldu na pragu svetosti. Naime, na javnom konzistoriju za kanonizaciju, održanom 26. svibnja, potpisom pape Franje na dekretu ispunjeno je sve potrebno da bude uvršten u popis svetih. Tim potpisom potvrđeno je čudesno ozdravljenje jednoga mladića nakon što je pretrpio tešku nesreću na svojem radnom mjestu. Na dvije stranice Stjepan Lice vodi čitatelja dirljivim i blagoslovljenim stazama prema proglašenju svetim Karla de Foucaulda.

Stjepan Baloban u ovom broju Kane piše o socijalnoj enciklici Laudato si’ kao socijalno-etičkom i duhovnom kompasu, dok Josip Grbac pod zanimljivim naslovom Poslijeuskrsne misli nakon lokalnih izbora povezuje sliku vjernika i politike, na pragu promjena koje su pred nama, analizirajući pritom smanjenje monopola političkih stranaka i lokalne izbore u širem kontekstu. Među aktualnim temama objavljen je i članak mladog teologa Martina Svilanovića koji ovoga puta promišlja o konzumerističkim mehanizmima vrloga novog svijeta. Na tragu promišljanja o medijima, influencerima i televizijskim gostovanjima objavljen je tekst novoga autora u Kani, Borisa Becka (Studio). Političku aktualnost analiziraju pak u svojim tekstovima Stanko Uršić (Suverenost tri četvrtine koje odumiru na sve načine) i Tonči Tadić (Zemlja za šarlatane i blefere).

Kana kao i uvijek donosi i niz svevremenskih tekstova koji se bave vrijednostima, obiteljskim životom, odgojem za medije (Martina Vuk, Ogovaranje – pas koji ne laje, ali grize, Leali Osmančević, Ekran kao ogledalo ili konstrukcija stvarnosti?) … Tekst Jerka Valkovića bavi se tolerancijom (Krhkost (pragmatične) tolerancije), vlč. Jeronim Ban piše pak o teškoj temi žalovanja roditelja zbog gubitka djeteta, a fra Darko Tepert donosi članak Lik svećenika u Starom zavjetu.

Kana čitatelje Putopisom ovoga puta vodi u afrički Benin, a razonodi rubrikama Zdravlje, Film, Biljna ljekarna, Cvijeće…

Ključne riječi:
Kana novi broj