Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Kane: Postizanje mira jedini je opravdani cilj rata

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Kane za studeni 2023., izvijestilo je uredništvo kršćanske obiteljske revije Kane.

Kršćanska obiteljska revija Kana u novom broju za studeni ponovno „donosi“ aktualnosti o Crkvi i društvu, vjerničkoj i ljudskoj svakodnevici, o brojnim temama. Prije svega, odraz Biskupske sinode i zaključci koje je donijela. Na Papin poziv sudionici sinode važan su prostor dali šutnji kako bi se usredotočili na slušanje s poštovanjem i istaknuli duh zajedništva. O pastoralnoj i misionarskoj preobrazbi Crkve u novom broju Kane piše Aldo Sinković.

U Kani su istaknute i neke obljetnice, kao što je 100. obljetnica rođenja Tomislava Janka Šagi-Bunića u čijem je povodu organiziran Međunarodni znanstveni simpozij. Teme predstavljene na simpoziju plod su novijih istraživanja Šagi-Bunićeve arhivske baštine, a istraživači su posegnuli za neobjavljenim i javnosti dotad nepoznatim gradivom.

Novi broj Kane „donosi“ i pozdravni govor direktora i glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepana Brebrića, koji je izrekao na simpoziju „Tomislav Janko Šagi-Bunić. Život i djelo“. O Tomislavu Janku Šagi-Buniću može se pročitati i u razgovoru Maje Petranović s izv. prof. dr. sc. Antom Barišićem koji je većinu svojega znanstvenog rada posvetio proučavanju, istraživanju te publiciranju arhivske ostavštine i baštine svećenika, redovnika, mislioca, akademika i kulturnog djelatnika, jednog od utemeljitelja Kršćanske sadašnjosti Šagija-Bunića.

Nadalje, govoreći „S Isusom Kristom radost se uvijek iznova rađa“ u dokumentu Evangelii gaudium papa Franjo obraća se kršćanima i poziva ih na novu etapu evangelizacije označenu radošću. Tom apostolskom pobudnicom Papa daje pečat obraćajući se najprije Crkvi koju poziva da „iziđe“ iz svojih „sigurnih“ prostora i stavi se u službu svijeta. O pobudnici Evangelii gaudium (Radost evanđelja) piše Krešimir Cerovac u kolumni „Izazov trenutka“, a njezina 10. obljetnica također je obilježena u novom broju Kane.

Kolumna Stjepana Balobana problematizira ovisnost o kockanju koje uništava živote pojedinaca i obitelji. Dok broj patoloških kockara u Hrvatskoj raste, autor drži da današnji oblici igara na sreću „traže“ ozbiljnu raspravu o moralnosti bez obzira na vjerski nazor i svjetonazor.

U Kani se može pročitati i intervju Tomislava Kasića s fra Željkom Barbarićem o njegovoj novoj knjizi „Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika“, koja je izazvala pozornost čitateljske publike te u kratkom roku doživjela drugo izdanje. Fra Željko Barbarić u razgovoru odgovara i na niz pitanja o svojem iskustvu života i službe u Jeruzalemu te tamošnjoj aktualnoj vojnoj i političkoj krizi.

O krizama u novom broju piše Josip Grbac u članku „Pitanje sadašnjeg trenutka“, osvrćući se na ukrajinsku i bliskoistočnu krizu, ali i motiv krize i sukob prava općenito, dajući tako aktualnoj problematici širi kontekst.

Redovito se u Kani nalaze i duhovni tekstovi kao što je „Duhovni vademekum“ s. Veronike Mile Popić pod naslovom „Rat i mir“. „Izvanjsku ratnu zbilju najčešće ne možemo izbjeći: zlo nam, ratovi, dolaze od drugih ljudi. Bez naše volje. U tom pogledu, poučna je teološka misao svetog Augustina i ključna odrednica njegove teorije ‘pravednog rata’: postizanje mira jedini je opravdani cilj rata. Nema alternative miru, ne prestaje isticati Augustin, ali samo ako je moguć“, piše s. Veronika.

Kana za studeni „donosi“ i druge teme, a uz navedene, sadrži i stalne rubrike „Putopis“, „Film“, „Zdravlje“ i brojne druge.

Na Kanu se možete pretplatiti i primati ju svakog mjeseca na svoju adresu za 22 EUR godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr, a tiskano ili elzdanje kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno.