Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj katoličkog tjednika „Glas Koncila“

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 22. studenoga 2020.

Kanonizacija Nikole Tavelića prije pedeset godina vratila je Hrvate na kartu međunarodne javnosti, poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na svečanome zaključenju Godine sv. Nikole Tavelića. Izvještaj i fotografija s toga događaja u Šibeniku otvara novi 47. broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 22. studenoga.

O kapitalu patnje, piše u svojem komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te ističe da podizanje obilježavanja toga dana na razinu državnoga blagdana i oplakivanje žrtava može imati preobražavajuću snagu na razini čitave Europske unije te ističe tri identitetska doprinosa žrtve hrvatskoga naroda suvremenoj Europi.

Sugovornik intervjua Glasa Koncila je prof. dr. Miha Kovač s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani koji govori o ulozi knjige u digitalnom dobu te ističe ključnu poruku: „Tko ne čita knjige, ne može dobro rabiti ni digitalne medije“. Govori i kako fenomen knjige i čitanja potvrđuje svoju mogućnost prilagodbe izvanrednim okolnostima.

Kako živi župa pod „opsadom“ koronavirusa može se čitati u reportaži Marina Ercega iz Župe sv. Marije Magdalene u Knegincu u Varaždinskoj biskupiji, gdje vjernici u vremenu traženja novih oslonaca crkvenu i župnu zajednicu prepoznaju kao mjesto nepresušnoga izvora nade.

„Najbolji učitelj na svijetu“ Dejan Nemčić za Glas Koncila govori o vjeri i geografiji te brojnim humanitarnim i edukacijskim akcijama i projektima koje je pokrenuo te, među ostalim, ističe: „Naša je učionica cijeli planet Zemlja“.

Na stranicama katoličkoga tjednika, o znanstvenoj avanturi u zagrebačkoj Metropolitani govori fra Gábriel Szoliva, mađarski redovnik i istraživač srednjovjekovnih muzikoloških rukopisa iz Mađarske i Hrvatske u tekstu naslovljenom „Izgubljene liturgijske knjige ‚provociraju‘ vitalnošću i vjerskim žarom“.

O katoličkim vjerskim zajednicama u nepriznatim državama piše Tomislav Vuković, predstavljajući kako žive vjernici u trusnim i nemirnim područjima, u stalnoj neizvjesnosti i napetosti zbog moguće eskalacije oružanoga sukoba, kao što su Gruzija, Južna Osetija i Moldavska Republika.

Još jedan prilog vezan uz svjetska zbivanja plijeni pozornost u novom broju Glasa Koncila, a riječ je o tomu kako međunarodni embargo ograničava katoličke organizacije da pomognu stradalima u Siriji, pri čemu su posebno pogođeni kršćani kao vjerska manjina.

Španjolski teolog Lluís Oviedo Torró zaintrigirao je kršćanski svijet sa svoja četiri teološka pristupa koronakrizi, a na mjestu teološkoga osvrta donosi se sažetak njegova promišljanja.

Svoje životno i vjerničko svjedočanstvo – od vjerskoga analfabeta do župnoga vijećnika – za Glas Koncila donosi Zaviša Kačić iz Marije Gorice, po struci indolog i profesor povijesti, a osvjedočeni pisac i glazbenik koji tvrdi da je „odlučio kršćanstvo beskompromisno zagrliti“.

Predstavljen je u novom broju Glasa Koncila i virtualni arhiv „Topoteka“ koji potiče na stvaranje povijesti i čuvanje pamćenja, među kojima je digitalna zbirka Marije Bistrice s mnogim izvorima vezanim uz tamošnju baziliku i hodočašća, dok o samom projektu govori dr. Vlatka Lemić ističući da svaki čovjek stvara kulturnu baštinu.

Izvještava se i o svećeničkim sastancima i okupljanjima na kojima je bilo riječi o aktualnim temama, pa su tako splitski svećenici govorili o vjerskom životu u adventu i božićnom vremenu te kako u jeku pandemije ići u blagoslov obitelji, dok se u Đakovu istaknulo da roditelji imaju pravo tražiti katolički vjerski odgoj za svoju djecu u vrtićima.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj