Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj lista „Marija“

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj vjerskog lista za Marijine štovatelje „Marija“ (studeni, 2023.).

Urednik u uvodnoj riječi „Lijepa smrt“ navodi čitatelje da razmišljaju o kršćanskoj „blaženoj smrti“ nasuprot eutanazijskoj „lijepoj smrti“.

Papa Franjo, u poruci za Svjetski dan siromaha, koji se obilježava 19. studenoga, govori kako rijeka siromaštva teče kroz naše gradove i postaje sve veća i veća i moli da pomognemo našoj braći i sestrama koji traže našu pomoć, potporu i solidarnost.

Don Ivan Bodrožić, u rubrici „Kraljica svih svetih“, poručuje da je majka Marija zaslužila biti Kraljicom svih svetih po jednostavnom služenju Gospodinu.

U rubrici „S Marijom kroz povijest“, dr. Dinko Aračić opisuje djelovanje sv. Vinka Paulskoga koji je sa sv. Lujzom osnovao Družbu sestara milosrdnica.

Pod naslovom „Dobrota dobre Majke“ dr. Ante Periša spominje „kako nas je Majka Terezija pozvala da svatko na svoj način doprinese prelijevanju Božje milosti u svijet oko nas.“

Fra Ivica Jurić u članku „Mržnja i njezine maske“ poziva da „uništimo mržnju – praštanjem, onesposobimo je – molitvom, i bit ćemo zdravi i slobodni.“

Fra Kristian Stipanović navodi u naslovu „Božica rata i Kraljica mira“, da je svaki ljudski život – dar Božji, i stoga je svet i da se „odlučimo stati pod stijeg Kraljice mira.“

Suradnica Danijela de Micheli Vitturi u članku „Odijelo ne čini čovjeka“ poziva vjernike da koriste blagodati Marijine šivaonice, pa će se, stilski, ljepše odijevati.

Don Stanko Jerčić, iz pastoralnoga iskustva, pod naslovom „Životna škola“, spominje narodnu poslovicu: Što sijemo, to ćemo i žeti; te pita kršćane: „Što smo posijali oko sebe? Što sijemo u srca svoje djece?“

Fra Ante Branko, pod naslovom „Likovna kultura“, opisao je ikonu Majke Božje Klokočovske, čudotvornu sliku koju štuju grkokatolički vjernici u Slovačkoj.

U rubrici „Ispovijesti“, urednik je donio, drugu u nizu, ispovijed učitelja Gamaliela, odnosno Starca Rabana, koji poučava svoje učenike kako treba čitati Sveto pismo.

U rubrici „Crkva u Hrvata“ i „Crkva u svijetu“ nalaze se kratke vijesti iz crkvenoga i marijanskoga svijeta, među njima i vijest da se prije 60 ljeta „rodio“ Glas Koncila, da se navršilo deset milosnih ljeta od beatifikacije bl. Miroslava Bulešića, da se navršilo 25 milosnih ljeta kako je papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio blaženim Alojzija Stepinca, da je u Bilama nedaleko Mostara podignuto jedinstveno spomen-obilježje – Groblje Mira, da je čudesno očuvanu sliku Majke Božje u Bosanskoj Posavini vrhbosanski nadbiskup proglasio zavjetnom slikom svih povratnika i nazvao ju je: Lice Neumrle Majčine Ljubavi, da se spomen obilježje za 44 mučenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja nalazi u Splitu na Dobromu u zvoniku uz crkvu Gospe od Zdravlja, da će mučenička katedrala Notre-Dame – Naše Gospe u Parizu za Božić dobiti krov.

U mjesecu studenomu, kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, urednik spominje vukovarsku Ružu Hrvatsku, odnosno trudnicu Ružicu i njezinoga peto-mjesečnoga nerođenoga sina Antuna, ubijenih na Ovčari; odnosno spominje postavljanje kipa kojim je „zasađeno“ još jedno stablo na Ovčari, nazvano Ruža Hrvatska, uz 200 stabala u čast žrtava ubijenih i pokopanih na tom mjestu.

Na omotnici, na zadnjoj i predzadnjoj stranici, urednik je donio putopisni opis crkve Blažene Djevice Marije Kraljice neba i zemlje u Pločama.

Ključne riječi:
list „Marija“