Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Veritasa

Aachen (IKA )

U uvodniku novoga broja Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga znakovitog naslova Neka šute riječi, a govore djela, nadahnutom iz mjuzikla „Svetac svega svijeta“, glavni urednik fra Vladimir Vidović potiče činiti dobro u mjesecima koji su pred nama.

No, fra Vladimir postavlja jedno pitanje nad kojim bi se svi mogli zamisliti i promisliti jesmo li u ovom trenutku spremni stati pred lice Gospodnje. Je li naše srce dovoljno obrezano i imamo li pravo biti ponosni za sve što smo učinili u svome životu? Upozorava nas na činjenicu da zbog zauzetosti različitim brigama, trkom za ovozemaljskim užicima, konzumerizmom lako možemo skrenuti svoj pogled s Istine. Potrebno je svoj pogled i svoje srce usmjeriti na ono bitno! Ponizimo se braćo i hodimo ovim svijetom kao glasnici Kristovi.

Fra Josip Blažević donosi razgovor s fra Patrascu Damianom Georgheom, generalnim postulatorom Reda franjevaca konventualaca za kauze svetih. Budući da je mjesec studeni obilježen prema nebeskoj Crkvi, proslavljenoj (svetima u nebu) i trpećoj (dušama u čistilištu) potiče na razmišljanje o svetosti običnih ljudi, radnika, majki, očeva, starijih i bolesnih. Sama Crkva, a i papa Franjo ukazuje na osobnu zauzetost oko svetosti, stoga odazovimo se tomu pozovu.

Mjuzikl o sv. Antunu Padovanskom „Svetac svega svijeta“ donosi nove izvedbe u studenome i prosincu i to 17., 18. i 30. studenoga, te 2., 3., 7., 9. i 10. prosinca. Požurite po svoje karte i upoznajte život svima nam tako dragoga sveca. Upravo njegov zagovor ispisao je život dvoje mladih čije čudesno svjedočanstvo donosi Tanja Popec.

Budući da je ovaj broj Veritasa obilježen i posvećen događanjima u Vukovaru, mladi Erik Matejak donosi spomen na žrtvu Vukovara i iznova otvara rane toga herojskog grada. Čovjek koji je preživio pad grada heroja i strahote stratišta Ovčara Vilim Karlović odgovara na pitanje: „Ne kako, nego zašto sam preživio Ovčaru?“ Iscrpan i vrlo emotivan, ali ohrabrujući razgovor donosi fra Ivan Lotar.

Ponovno otvorena rubrika „Kruh svetog Antuna“ potiče vjernike biti blagoslov onima koji ga traže, potiče nesebično darivanje za potrebite. U temi broja: Vjernici laici – misionari na „prvoj crti“ Tanja Popec piše o ulozi laika koji se rijetko vrednuju kao dio crkvene stvarnosti, budući da društvo najčešće shvaća Crkvu kroz službu biskupa i svećenika. A kako izgleda Crkva po vjernicima laicima „na prvoj crti“? Oko tri tisuće mladih volontera u akciji „72 sata bez kompromisa“, molitelji inicijative „40 dana za život“, susreti katoličke mladeži, samo su jedni od mnogih primjera. „Isus u nas ima povjerenja. Nije li to dovoljan razlog da hrabro djelujemo na ‘prvoj crti’ svakodnevnice?“ kaže Tanja.

Svjedočanstvo života mladoga Marka Dumančića i njegove sestre donosi fra Vladimir Vidović, u kojoj opisuje snagu Božje ljubavi, povjerenja i milosrđa koji su u posljednjih sedam godina obilježili njihov život. Smrt, patnja, tuga oblikovali su ih u mlade hrabre ljudi kakvima danas jesu.

O učenju i školi bez straha piše pedagog Mara Čović, koja iznosi probleme koji se javljaju kod djece od njihovih prvih školskih dana te donosi rješenja u borbi protiv straha u školskim klupama i bitnoj ulozi roditelja u njihovom odgoju i zdravom rastu. Na istoimenu temu oglasila se i spec. psihijatar dr. Sanea Mihaljević koja statistički pristupa tom problemu.

Pretilost je sve aktualnija tema kako u svijetu tako i kod nas. Prekomjernu težinu u Hrvatskoj ima oko 57% odraslih i 35% djece pa se može reći da je debljina poput epidemije. Upravo na temu „Liječenje debljine“ progovara prim. dr. Jozo Jelčić.

Novi broj Veritasa tradicionalno na predzadnjoj stranici donosi nove epizode Fratarskih zanovijetanja koje u prepoznatljivom duhovitom stilu govore o aktualnim društvenim temama.

Ključne riječi:
studeni 2018. Veritas Vukovar