Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Glasnik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva

Zagreb (IKA)

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) izdalo je drugi broj svoga Glasnika u 2021. godini.

HKLD je u novom broju Glasnika obilježilo 10. obljetnicu postojanja Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara. U tom smislu svoju zahvalu najaktivnijoj sekciji HKLD-a izrekao je predsjednik doc. dr. prim. Rok Čivljak, dr. med., naglasivši važnost njihova djelovanja za to katoličko strukovno udruženje.

Propovijed duhovnika fra Ivana Dominika Iličića koju je izrekao u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na dan proslave, uz ostalo stavlja naglasak na Krista koji ne samo da liječi nego i daje lijek za čovječanstvo.

Pozdravni govori predsjednica Ćurić i Ljubanović upućeni su brojnim gostima, među inima i gostima iz Europe iz krovnog udruženja farmaceuta: FIPC-a.

Prikaz prvog desetljeća rada sekcije nastao je iz pera mag. phar. Marije Benković. Popraćen je fotografijama Stjepana Katića. U izvješću se spominju akcije oko osnivanja Caritasove ljekarne, današnje Diakonije, stručna i duhovna predavanja, gostovanja na kongresima FIPC-a u Europi, tradicionalno hodočašće u podravski Kuzminec i drugo. Sekcija se stavila pod zaštitu sv. Ivana Leonardija.

Posebno mjesto u ovom Glasniku zauzima izlaganje predsjednice poljske Udruge katoličkih farmaceuta dr. Malgorzate Prusak „Kršćansko svjedočanstvo u prakticiranju zanimanja ljekarnika“ u kojem je stavila naglasak na značenje mogućnosti priziva na savjest u ljekarničkoj struci. Predavanje je održala na engleskom jeziku.

Intervju Glasniku dala je i prva predsjednica sekcije farmaceuta mag. pharm. Mirjana Vrsalović. Osvrnuvši se na početke rada sekcije, Vrsalović je istaknula još dvije aktivnosti sekcije: nabavka pijanina povodom 25. obljetnice HKLD-a i rad na knjizi Farmaceuti i farmaceutska djelatnost u Domovinskom ratu i drugo. U Glasniku se nalazi nekoliko kolaža fotografija s zagrebačke proslave farmaceuta kao i fotografije iz povijest podružnice, himna sv. Kuzme i Damjana koju su izveli Cantores sancti Marici, molitva katoličkih farmaceuta, povijest sekcije na talijanskom i engleskom jeziku i drugo.

Od stručnih članaka u drugom broju Glasnika nalazi se članak Sekcije doktora dentalne medicine Kataneca i Matoša o primjeni novih antikoagulantnih lijekova u svakodnevnoj stomatološkoj praksi. Pozornost zaslužuje i članak o stotinjak ljekarija i metoda liječenja među katolicima u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća. Članak dr. Vesne Budišin o bolesti šaka sintetizira najčešće probleme s tim dijelom lokomotornog sustava.

Poseban dio Glasnika čine izlaganja s Dana priziva savjesti. Izlaganja umirovljenog zagrebačkog pomoćnog biskupa dr. Valentina Pozaića, prof. dr. Nike Zuraka i mag. pharm. Marije Šaler koja su potaknuta upravo ljekarničkom strukom i prizivom savjesti, mogućnostima koje daje Hipokratova zakletva kao i izazovima farmaceutske industrije koja je itekako prisutna u tom segmentu ljudskog djelovanja.

Dodatna cjelina među Prilozima je i izvješće s Dana hrvatskih svetaca u Križevcima koji su u surganizaciji HKLD-a bili posvećeni službenici Božjoj Ani Mariji Marović. Izlaganja s te kulturne manifestacije priložili su u Glasniku dr. Nediljka Rogošić i prof. dr. Ivan Bodrožić. Uz to je i kronologija socijalnog djelovanja suvremenika: Ane Marije Marović (1815. – 1887.) i sv. Ivana Bosca (1815. – 1888.).

Treća cjelina među Prilozima je o panel-raspravi osječke podružnice HKLD-a o čitanju korone: Kako sačuvati i dušu i tijelo u vrijeme pandemije?

Od aktualnosti i novi broj donosi kronologiju društvenih događanja u prethodnom dvomjesečju: webinar Priziv savjesti (14. svibnja 2021.), novi Sporazum HKLD-a (13. svibnja 2021.), predavanje „Bolesti šaka“ (19. svibnja 2021.), Dani hrv. svetaca i blaženika (Križevci, 28. svibnja 2021.), hodočašće HKLD-a na dan BDM od Kamenitih vrata (31. svibnja 2021.), duhovna obnova u svetištu BDM na Krasnu (3. –6. lipnja 2021.), panel rasprava u Osijeku (7. lipnja 2021.), predavanje „Medicina antiqua et Christus medicus“ u karlovačkoj podružnici (10. lipnja 2021.), osnivanje podružnice HKLD-a u Sisku (11. lipnja 2021.), predstavljanje knjige prim. Ladislava Krapca (16. lipnja 2021.), web-okrugli stol o post-covidalnim neurološkim i psihijatrijskim manifestacijama (Zagreb, 16. lipnja 2021.).

Od onog što se o članovima HKLD-a pisalo u domovini i inozemstvu izdvojen je intervju predsjednice zagrebačke podružnice prof. dr. Danice Galešić Ljubanović Liječničkim novinama, zatim dodjeljivanje nagrade „Odlikovanje sv. Kvirina“ predsjednici sisačke podružnice HKLD-a dr. Tonki Jozić Novinc, i predstavljanje knjige o mišićno-koštanim poremećajima i bolestima kod pijanista prim. Ladislava Krapca i Ive Bartolić.

Društvo se sjetilo i svojih preminulih članova: Stanka Iličića i Biserke Baćani. Svi članovi su pozvani na tradicionalno obiteljsko hodočašće u svetište sv. Josipa u Karlovac (4. rujna 2021.) i zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu povodom 30 godina djelovanja društva (25. – 26. rujna 2021.).