Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi napadi na Crkvu u Mjanmaru

Loikaw (IKA)

U većinski katoličkoj državi Kayah 22. studenoga mjanmarska vojska (Tatmadaw) upala je u katoličku katedralu, biskupovu kuću i kliniku koju vodi Crkva, prenosi nedjelja.ba.

Više od 200 vojnika i policajaca upali su u katedralu Krista Kralja u Loikawu, glavnom gradu države Kayah, kao i na kliniku te biskupov stan. U klinici je Tatmadaw istjerao 40 pacijenata te uhitio 18 zdravstvenih radnika, uključujući liječnike, medicinske sestre, ljekarnike i volontere. Uklonili su i evidenciju medicinske opreme.

Tijekom racija vojska je ljudima uskratila pristup katedrali, blokirajući okolne ceste. Neimenovani crkveni dužnosnik komentirao je raciju rekavši: “Jedna skupina za drugom provjeravala je i pretraživala zgrade, uključujući i biskupovu kuću najmanje tri puta.” Kancelar biskupije Loikaw preč. Francis Soe Naing istaknuo je da Crkva djeluje samo na humanitarnom i karitativnom planu i nije uključena ni u kakva nedjela te stoga svećenici i narod nisu svjesni što su vojnici tražili u katedrali.

To nije prvi put da se u Biskupiji Loikaw događaju pretresi i uhićenja. Otkako se dogodio vojni puč 1. veljače najmanje 10 župa u biskupiji već je teško pogođeno sukobom koji je raselio više od 100.000 ljudi. Usto, topničkom vatrom oštećeno je više od pet katoličkih crkava u biskupiji. Sukob je imao posebno intenzivan utjecaj na pretežno kršćanske regije u kojima žive narodi Kayah, Chin i Kachin, što je rezultiralo napadima i racijama na crkve. U Kayahu živi oko 90.000 katolika, što čini više od 50 posto stanovništva, prenosi nedjelja.ba.