Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi prefekt Dikasterija za biskupe: Sinodalnost za biskupe znači naporan rad

Madrid (IKA)

Biskup Robert Prevost će u travnju preseliti iz Perua u Vatikan. Kao novi prefekt Dikasterija za biskupe želi pomoći u promicanju Papinog sinodskog projekta, kazao je 30. siječnja u prvom intervjuu za španjolski portal Religión digital.

Novoimenovani prefekt Dikasterija za biskupe, nadbiskup Robert Prevost, pred biskupima diljem svijeta vidi težak posao u provedbi sinodalnosti. U intervjuu za španjolski portal Religión digital augustinac je rekao da želi pratiti biskupe u otvorenosti prema sinodalnom projektu pape Franje. Za to je potreban misionarski duh, a on ističe da nema „ni najmanje sumnje da je Franjo vođen Duhom Svetim“.

Ni sam još nije u potpunosti uspio procesuirati svoje imenovanje za prefekta u Rimskoj kuriji, ali osjeća se vrlo počašćenim i spremnim suočiti se s novim odgovornostima. „Samo vas molim da molite za mene. Bio sam misionar cijeli život i samo želim ponizno služiti Crkvi, s velikom vjerom u snagu Duha Svetoga“, rekao je biskup Chiclaya u Peruu.

Kao prefekt Dikasterija za biskupe, nadbiskup Prevost će također biti odgovoran za rad s biskupima osumnjičenima za zlostavljanja ili zataškavanja. U suočavanju sa zlostavljanjem, najavio je da će mu pomoći iskustva iz „Centro de Escucha“ („Centar za slušanje“) koji je osnovala Peruanska biskupska konferencija 2019. godine. Ta je ustanova kontaktno mjesto i savjetovalište za žene i maloljetne osobe koje su žrtve nasilja. Sam Prevost u njemu je razgovarao sa žrtvama i ponudio im podršku. „Nadam se da će se to iskustvo nastaviti i na razini cijele Crkve, na univerzalnoj razini“, nastavio je novi prefekt, koji je prošle godine i u svojoj biskupiji uspostavio „Centar za slušanje“, s ciljem zaštite i podrške maloljetnicima od seksualnog zlostavljanja. Centar je također odgovoran za primanje prijava, u skladu s crkvenim standardima za postupanje s prijavama sumnji na zlostavljanje i zataškavanja.

Nadbiskup Prevost će svoju novu dužnost prefekta preuzeti 12. travnja. Zamjenjuje dugogodišnjeg prefekta kardinala Marca Ouelleta. 68-godišnji Prevost je augustinac iz Chicaga. Od 1985. uglavnom je radio u Peruu. Od 1998. do 2001. bio je provincijski poglavar svoga reda u rodnom Chicagu. Od 2001. do 2013. bio je generalni poglavar augustinskog reda. Godine 2014. papa Franjo imenovao ga je apostolskim upraviteljem Chiclaya, a sljedeće godine postao je biskupom iste peruanske dijeceze. U Vatikanu je od 2019. član današnjeg Dikasterija za kler i od 2020. Dikasterija za biskupe, kojeg će uskoro voditi kao prefekt.