Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi profesionalni tečajevi (Master) na Seraphicumu

Rim (IKA)

Papinski Fakultet sv. Bonaventure „Seraphicum“ u akademskoj godini 2021./2022. organizira tri profesionalna tečaja visoke formacije (Master): „Novinarstvo i etika“, „Fratelli tutti“ i „Tragovima sv. Franje i sv. Klare“.

Potaknuti porukom pape Franje „Dođi i vidi“ (Iv 1,46) za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2021., na Papinskom fakultetu sv. Bonaventure „Seraphicum u Rimu odlučili su ponuditi tečaj visoke formacije kojim se želi konkretno odgovoriti na potrebu za odgovornim izvještavanjem. U suradnji s Dikasterijem za komunikaciju Svete Stolice, Vatikanskim radijem, tjednikom L’Osservatore Romano i Grupom Eleusis nude profesionalni tečaj visoke formacije „Novinarstvo i etika“.

Cilj tečaja je omogućiti polaznicima, putem predavanja i praktičnog rada, da izbližega upoznaju i prodube odgovoran i etički pristup izvještavanju o bilo kojim događajima. „Neminovno je dobro komunicirati vijesti zainteresiranoj javnosti da bi se postigao jasan i istinit odnos sa stvarnošću koja nas okružuje“, napomenuo je dekan franjevačkoga fakulteta Seraphicum fra Raffaele Di Muro u razgovoru za talijanski katolički mjesečnik San Francesco Patrono d’Italia.

Kroz ovaj akademski tečaj polaznici će ujedno moći izbližega upoznati Crkvu i aktualna kretanja u njoj čime će steći i kompetencije za dosljedno i kvalitetno izvještavanje i praćenje crkvenih događaja. Glavni odgovorni za taj studijski program, novinar don Alfonso D’Alessio napominje da „mnogi ljudi o Crkvi čuju iz medija i na temelju toga stvaraju predodžbe o njoj. Čak i vjernici, vrlo često sliku o Crkvi kreiraju na temelju medijskih izvještaja. To je dokaz koliko su za evangelizaciju u današnjem svijetu važni komunikacija i novinarstvo.“

Jednogodišnji akademski program obuhvaća ukupno 120 sati predavanja (8 sati svake druge subote u mjesecu) koja počinju 6. studenoga ove godine, a tečaj završava 28. svibnja 2022. Predavanja će biti moguće pratiti u prisutnosti ili online. Po završetku studija polaznici će dobiti diplomu visoke formacije „Novinarstvo i etika“. Osim toga studenti u Rimu stječu pravo na 15 ECTS bodova i akreditaciju pri Društvu novinara u Italiji.

Tečaj je namijenjen svim profesionalnim komunikatorima, voditeljima tiskovnih ureda, novinarima i izvjestiteljima, studentima papinskih sveučilišta, svima onima koji prate događaje u Crkvi na globalnoj i lokalnim razinama i svima kojima je općenito stalo do profesionalne novinarske etike. Predavači su eminentni novinari, profesori i stručnjaci iz područja komunikacija i etike, svi odreda poznavatelji prilika u društvu i Crkvi. Između ostalih prefekt Dikasterija za komunikaciju Paolo Ruffini, tajnik Dikasterija mons. Lucio Ruiz, direktor L’Osservatore Romana Andrea Monda, bivši direktor LEV-a (Libreria Editrice Vaticana) i aktualni ravnatelj Ureda za komunikacije Svetog Samostana u Asizu fra Giulio Cesareo, ravnatelj Ureda za komunikacije Talijanske biskupske konferencije Vincenzo Corrado te ostali. Jedan susret održat će i predsjednik Uprave dobrima Apostolske Stolice (APSA) mons. Nunzio Galantino.

Osim spomenutog studijskog programa te ostalih redovitih studija bakalaureata i licencijata, Seraphicum, kojega vode franjevci konventualci, nudi još dva tečaja visoke formacije: „Fratelli tutti“ – u suradnji s Zajednicom sv. Egidija za proučavanje istoimene enciklike i naučavanja pape Franje te dvogodišnji franjevački tečaj „Tragovima sv. Franje i sv. Klare“. Detaljnije informacije mogu se dobiti na mrežnoj stranici Fakulteta, telefonski na broj +39 6 51503206 ili putem adrese e-pošte segreteria@seraphicum.org.