Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi tajnik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je 22. lipnja o. Andrewa Smalla, člana oblata od Bezgrešne Djevice Marije, novim tajnikom Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, prenosi Vatican News.

U razgovoru za Vatikanski radio dr. Small istaknuo je da je Papino imenovanje za njega velika čast, a ujedno i jasni znak da Povjerenstvo ulazi u novu etapu u kojoj Sveti Otac traži da se značenje zaštite još obuhvatnije definira u cijeloj crkvenoj mreži, što uključuje i važnu ulogu Rimske kurije.

Prioritet mu je upoznati članove Papinskoga povjerenstva koji izvrsno rade, premda su im službe uglavnom počasne. Premda je važno ocrtati buduće korake i zadaće, Small smatra da Povjerenstvo i dalje treba ponajprije slušati žrtve zlostavljanja, dati im na znanje da su im crkvene strukture dostupne, da je Katolička Crkva razvidna i može ponuditi sigurnost u praksi a ne samo u teoriji.

O. Andrew smatra da se nakon skupa u Vatikanu o zlostavljanju, u Crkvi treba usredotočiti na način na koji se provode odluke, što funkcionira a što ne, a svi se slažu da je potrebno i proširiti poimanje onih kojima je zaštita potrebna. Rastući je prioritet i pozivanje crkvenih vođa na odgovornost, dodao je dr. Small. U službi će naslijediti američkoga svećenika i crkvenoga pravnika Roberta Olivera, koji je osam godina bio tajnik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika.

O. Andrew Small rođen je u Liverpoolu i ima britansko i američko državljanstvo. Pravo je studirao na Sveučilištu u Sheffieldu u Engleskoj i Sveučilištu u Georgetownu u SAD-u. Doktorirao je na Američkom katoličkom sveučilištu. Govori i francuski, španjolski, portugalski i talijanski jezik. Do imenovanja bio je nacionalni ravnatelj Papinskoga misijskoga društva SAD-a (2011. – 2021). Kao dušobrižnik djelovao je u Rio de Janeiru u Brazilu, u Houstonu u Teksasu te kao savjetnik za vanjsku politiku američkih biskupa (2004. – 2009). U međuvremenu je predavao međunarodno pravo u Georgetownu, a 2010. koordinirao je djelovanje Crkve u obnovi nakon potresa na Haitiju.