Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi Travnik: Proslava patrona i 40 godina Župe Uzašašća Gospodinova

Novi Travnik (IKA)

Svetkovina Uzašašća Gospodinova kao naslovnika vjerničke zajednice u Novom Travniku i 40 godina njezina postojanja svečano su proslavljeni u četvrtak 26. svibnja. Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, prenosi KTA.

Uz nadbiskupa Vukšića suslavili su župnik vlč. Marko Majstorović i još 30-ak svećenika, među kojima su bili gučogorski arhiđakon mons. Pavo Jurišić i travnički dekan preč. Marko Mikić. Nakon procesijskoga dolaska na vanjski oltar, župnik Majstorović pozdravio je svećenike, redovnice, predstavnike kulturnog i političkog života te sve one koji su se na bilo koji način ugradili u ovu župnu zajednicu tijekom njezinih 40 godina postojanja.

U propovijedi je mons. Vukšić naglasio da, premda ova župna zajednica ne postoji mnogo godina, svetkovina Uzašašća Gospodinova je na ovim prostorima prisutna dugi niz godina, kao i nada vjernika u vlastito uzašašće i uskrsnuće. „Ova svetkovinu koju danas slavimo jedna je od velikih lekcija svima nama vjernicima, što to znači sjećati se i što to znači nadati se. Isusovo uzašašće je i naše uzdignuće. Sjećanje je Isusovo uzašašće, a nada je naše uzdignuće. I dok molimo i sjećamo se Isusova uzašašća, molimo i nadamo se u vlastito uzdignuće, živeći ovaj trenutak i ostale trenutke svoga života“, rekao je nadbiskup.

Kako je objasnio, Isus je otišao, ali „nas nije ostavio“. Otišao je pripraviti nama put i otvoriti vrata nebesa svima onima koji to žele, istodobno ostavši među nama kroz svoju Riječ i sakramente koji su naša duhovna hrana na putu spasenja. „Sretni i blagoslovljeni svi bili u svojim nadama, a u nadi da će nam se stvarno svima dogoditi konačno obraćenje i konačno posvećenje i da će Isus sam biti sretan zbog naših nada koje su i njegove nade glede nas, i svima jednom zajedno kazati: ‘Dođite sluge dobre i vjerne, uđite u Kraljevstvo Oca nebeskoga’“, zaključio je mons. Vukšić.

Na kraju mise, koju je animirao župni zbor, vlč. Majstorović zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripravi proslave te pozvao predstavnice ove župne zajednice Anu i Ivu da u znak zahvalnosti uruče prigodan dar nadbiskupu. Poslije liturgijskog slavlja svi sudionici bili su pozvani na druženje i okrjepu u župnom dvorištu. Spomenimo i to da se ova vjernička zajednica za 40 godina utemeljenja Župe, uz ostalo, pripremala 40-satnim klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu te trodnevnicama, prenosi KTA.