Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Eterović pohodio Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište

Zagreb (IKA)

U prigodi pohoda Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji te predstavljanja svoje knjige „Sveta Stolica i Hrvatska“ apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović zajedno s domaćinom zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem pohodio je 22. listopada bogoslove i odgojitelje Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa.

Središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio apostolski nuncij Eterović, a slavlju je prethodila molitva Jutarnje. Uz kardinala i apostolskoga nuncija bili su nazočni odgojitelji i tajnik zagrebačkoga nadbiskupa vlč. Ivan Lukić.

Rektor Bogoslovije je na početku uputio riječ pozdrava te se osvrnuo na riječi današnjega sveca Ivana Pavla II. koje je 10. rujna 1994. godine u zagrebačkoj katedrali uputio svećeničkim pripravnicima „nadi budućnosti Crkve“ te ih pozvao da „što više upoznaju Njegovo ‘Srce’, da bi postali svećenici po Srcu Božjemu, žive i vjerne slike Dobroga Pastira“.

U homiliji se nadbiskup Eterović osvrnuo na život i djelo svetoga pape Ivana Pavla II., istaknuvši njegovu veliku brigu i zauzetost za svekoliki napredak naše Domovine te ljubav prema Crkvi Božjoj u hrvatskome narodu. Mons. Eterović je kao djelatnik u Državnome tajništvu Svete Stolice pratio cjelokupni život i rad pape Ivana Pavla II. od njegova izbora do posljednjih dana bolesti i blažene smrti.

Istaknuo je kako „trebamo biti svjesni i zahvalni Bogu što imamo prilike živjeti sa svecima. Osobiti, gotovo prijelomni događaj u životu Pape bio je atentat koji nije završio u pogibelji, a na toj okolnosti Papa je trajno bio zahvalan Blaženoj Djevici Mariji te s uvjerenjem govorio kako je ispaljeni metak Ona vodila i spriječila smrtonosne posljedice. Kao vjernik, svećenik, biskup, kardinal i papa bio je svakodnevno u molitvi Bogu te posebno odan i predan zagovoru Nebeske Majke kojoj je geslom ‘Totus tuus’ posvetio svoje papinsko služenje“.

Na kraju misnoga slavlja u blagovaonici su zajedno blagovali doručak gdje je kardinal Bozanić zahvalio nadbiskupu Eteroviću na posjetu i predvođenju euharistijskoga slavlja. Posjet je završio zajedničkom fotografijom i posjetom prostorija Povjerenstva za duhovna zvanja i promicanje kršćanskih poziva.