Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Jozić predvodio misu na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Rim (IKA)

Na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega, koje su u Rimu i Italiji prenosi na nedjelju, 12. svibnja apostolski nuncij u Bjelorusiji Ante Jozić slavio je misu na hrvatskom jeziku u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, izvijestio je Zavod sv. Jeronima.

Na misi su koncelebrirali svećenici iz Zavoda sv. Jeronima. Na početku je nadbiskupa i sve okupljene pozdravio rektor crkve i zavoda Marko Đurin.

U propovijedi nuncij Jozić se ponajprije osvrnuo na simboliku broja 40 u Svetom pismu povezano s Lukinim izvještajem o Isusovom uzašašću koje se dogodilo 40 dana nakon Uskrsa tijekom kojih se Isus ukazivao svojim učenicima i time im pokazivao da je doista živ i uskrsnuli. Potom je spomenuo kako nebo na koje je Isus uznesen nije prostorna dimenzija nego je to stanje ili odnos kojeg Bog stvara za čovjeka i s čovjekom čineći ga posebnim i trajnim odnosom. To je ono Kraljevstvo nebesko u koje je Isus Krist uzašao k Ocu i u koje smo i mi ljudi pozvani doći. Isto tako, dodao je nadbiskup Jozić, Kraljevstvo Božje nalazi se već i na zemlji, prema Isusovim riječima: „Ta evo – Kraljevstvo je Božje među vama“ (Lk 17, 21) te je pozvao sve okupljene da u tom smislu već sada na zemlji žive svoj život s predokusom stvarnosti novoga i preobraženoga svijeta u kojem kraljuje proslavljeni nebeski Kralj, Isus Krist. No, nažalost, današnja nam stvarnost pokazuje da je čovjek i svijet u kojem živi daleko od Kristova kraljevstva ljubavi, mira i pravednosti, nastavio je nadbiskup Jozić te potom naglasio da je upravo čovjekova zadaća da svojim radom i zalaganjem stvara i izgrađuje to Božje Kraljevstvo na zemlji kako bi zavladali mir u svijetu, pravednost u međuljudskim odnosima i povrh svega iskrena ljubav čovjeka prema Bogu i svom bližnjemu što je kruna svih zapovijedi i kršćanskoga života.

Pri kraju propovijedi nuncij Jozić spomenuo se i Majčinog dana koji se slavi na ovaj dan pa je u tom kontekstu naglasio kako se „danas sjećamo svih naših majki i zahvaljujemo im za dar života, za svu pažnju i ljubav koju su nam svakodnevno iskazivale, za svu patnju i stradanja koje su morale pretrpjeti za nas.“

Mons. Jozić se ovih dana nalazi u Rimu na redovitom godišnjem posjetu poglavarima u Vatikanu. Službu apostolskog nuncija u Bjelorusiji obavlja od 2020. godine.